Mii de lei se duc lunar spre foştii mineri, în general, care, în Valea Jiului se îmbolnăvesc subit, imediat ce intră în şomaj. Casa de Sănătate le decontează cu sume uriaşe, concediile de boală, într-un sistem în care legea le permite să facă asta şi medicii par să le uşureze parcursul.
Este o practică des întâlnită, pentru că acum, jumătate dintre şomerii aflaţi în plată, sunt în foi de boală. De ce? Pentru că doar aşa şmecheresc sistemul şubred şi iau bani grămadă, prin Casa de Sănătate, în conformitate cu salariul din ultimele 3 luni.
Sistemul a fost astfel secătuit de bani în ultimii ani, iar practica este extrem de cunoscută printre foştii mineri, mai ales. Cum fac? Simplu! Merg la medic, acolo, la mica înţelegere şi, cel mai probabil, pe un procent din viitoarele încasări, iau foi de boală şi aşa primesc chiar şi până la 6.000 de lei lunar.
Situaţia a fost observată de cei din Agenţiile Locale de Ocupare a Forţei de Muncă, angajaşi care recunosc că nu e normal ceea ce se întâmplă, dar e perfect legal.
„Numărul lor este destul de mare, pentru că, în Valea Jiului, în luna martie, am avut 89 de persoane, care au fost în incapacitate temporară de muncă. În această cifră intră şi şomerii care au probleme grave de sănătate, cum sunt cei pe cod de  boli incurabile, sau femei gravide, care sunt cu probleme”, a spus Judith Babţan, şefa ALOFM Petroşani.
Pare ireal să fii şomer, dar să ceri foaie de boală că eşti în incapacitate temporară de lucru, dar se întâmplă. Şi sistemul permite aşa ceva, practica fiind deja una împământenită şi partajată, ca vină, deopotrivă între şomer, medic şi Casa de Sănătate. „Cel puţin acum, în starea de urgenţă, şomerul este lăsat să stea acasă. Noi nu desfăşurăm activitatea de vizare a carnetelor, deci nu îi chemăm să le căutăm de lucru şi nu-i chemăm nici pentru cursuri de calificare. Este un lucru pe care îl întâlnim, însă, destul de des, pentru că, în momentul în care intră în şomaj, atunci apar şi aceste concedii medicale şi asta pentru că baza de calcul a concediului medical sunt salariile pe care le-au avut în timpul în care au lucrat. Şi este mult mai mare suma cu care sunt plătiţi. Sumele sunt mari, pentru că un concediu medical se calculează după salariile brute avute”, mai explică Judith Babţan, şefa ALOFM Petroşani.
Sunt cazuri, în Valea Jiului, unde un şomer în foaie de boală ia şi 7.000 de lei, pentru că un disponibilizat din minerit are şi venit de completare de peste 1000 de lei şi abia a plecat cu vreo 30.000 de lei, banii de disponibilizare.
Nimic ilegal, însă, pentru că legea permite şi conform Legii 76/2002, şomerul este asigurat şi la sănătate şi la pensii, pe timpul indemnizaţiei.
Medicii, însă, nu pot fi nici ei învinuiţi, dacă este să credem că aceşti oameni ar fi şi bolnavi. În principal, practica arată că şomerii trec pe la medicii specialişti în fizioterapie, şi care le dau aceste concedii, pentru că ar fi bolnavi. Dar nu toţi medicii spun că este şi morală o astfel de practică. „Este reglementată treaba şi atâta timp cât un şomer se îmbolnăveşte, poate beneficia, o anumită perioadă, de concediul medical şi i se prelungeşte perioada de şomaj. Unii, ştiind legislaţia, profită de această oportunitate, alţii nu şi atunci este legal să i se elibereze concediu medical, dacă este bolnav, obiectiv. În rest, nu am ce să comentez. Fiecare medic are responsabilitatea lui, semnează, parafează şi, deci, răspunde pentru actul medical şi acel concediu este un act medico-legal. Dacă cineva ar putea să conteste, aceştia sunt cei care urmează să îl plătească, dar trebuie să ai nişte informaţii foarte clare că a fost dat sau nu obiectiv”, a precizat dr. Constantin Gheorghiu, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor de familie din judeţul Hunedoara.
Aşa că nimeni nu face asta şi nimeni nu poate demonstra că şomerii nu sunt cu adevărat bolnavi.  Sistemul de sănătate este aşa cum este şi asta în timp ce, cu acordul medicilor, dar şi a celor de la Casa de Sănătate, astfel de practici sunt extrem de des întâlnite şi chiar împământenite.
Diana Mitrache