„Soimul” din Parâng zboarã peste Alpi

Toma Coconea va pleca sâmbãtã cãtre Austria pentru a participa la editia aniversarã a celebrului concurs Red Bull X Alps. În premierã, „Soimul” din Parâng îi va avea alãturi si pe colegii sãi din echipa Salvamont Petrosani. Acestia îl vor ajuta sã gãseascã cele mai bune rute pentru a ajunge primul la linia de sosire de la Monaco.  Parapantistul din Petrosani a participat la toate editiile Red Bull X Alps de pânã acum si a fost vicecampion în douã rânduri.

Invitat de onoare pentru a lua parte la editia aniversarã, Toma Coconea pleacã spre Salzburg-Austria, de unde se dã startul competitiei extreme de parapantã si cãtãrare montanã. Administratia localã din Petrosani i-a organizat parapantistului o festivitate înainte de plecare si pentru a-l ajuta sã-si îndeplineascã visul-acela de câstiga competitia- va sponsoriza si echipa de salvamontisti din Parâng pentru deplasarea în Austria. Colegii lui Tomi au misiunea de a parcurge întregul traseu si de a-l informa astfel încât parapantistul sã-si poatã stabili cele mai bune rute prin sãlbaticii Alpi.

4-1Toatã comunitatea localã din Petrosani îl va conduce pe Tomy Coconea în expeditia din Alpi. Parapantistul de talie mondialã pleacã sâmbãtã dimineatã din fata primãriei municipiului Petrosani, ca sã ia parte la cea de a X-a editie a concursului de profil, de unde, ne-a obisnuit sã se întoarcã primul.

Ideea le-a apartinut celor din administratia localã, care s-au gândit sã îi ureze într-un mod inedit Drum bun! Si Zbor lin! celui care a dus numele României în aer. „Tomy Coconea pleacã la campionatul mondial de parapantã si andurantã, care va începe în iuliela Salzburg. El va fi condus la plecare, sâmbãtã la ora 10,00 dimineatã, cu un moment oarecum festiv. Vrem sã îl încurajãm si sã îi arãtãm cã suntem alãturi de el, ca sã obtinã acest titlu important”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.

Tomy se antreneazã zilnic si aleragã, ori zboarã, pentru cã viata lui e zborul. „Cuvinte, Poze, Filme. Sunt pur si simplu insuficiente pentru a descrie ce simti când esti în aer. Trebuie sã trãiesti experienta pentru a o întelege”, a declarat Tomy Coconea, dupã un zbor de antrenament.

Toma Coconea este pe lista celor 31 de atleti, din 21 de tãri care au fost selectati sã participle la Red Bull X-Alps, una dintre cele mai dificile competitii din lume. Startul în cursa de 900 kilometri prin Alpi, de la Salzburg la Monaco, se va da pe 7 iulie 2013, iar traseul poate fi parcurs doar pe jos sau în zbor, cu parapanta. Sportivul român nu a ratat nicio editie din istoria de 10 ani a competitiei Red Bull X-Alps si a reusit sã termine de douã ori pe locul secund.

Toma Coconea, considerat ca favorit la un loc pe podium, va avea o concurentã acerbã în 2013. Pe lista de start se aflã, în premierã, si nepalezul Babu Sunuwar care, la 29 de ani, are deja patru urcãri pe Everest, dar si australianul Lloyd Pennicuik, un proprietar al unei mine de aur în Australia. Elvetianul Christian Maurer va fi si el pe lista de start pentru a-si apãra titlul. Pentru Toma Coconea aceasta va fi a sasea participare la Red Bull X-Alps.

O viatã dedicatã performantei4-2

Toma Coconea sau Tomi ori „Soimul” cum îi spun cunoscutii este singurul pilot de parapantã care a reusit sã zboare peste 15.000 de metri cu o achie legatã de el în care era un turist rãnit, stabilind si o premierã mondialã. Se întâmpla în urmã cu mai multi ani, iar parapantistul a ajuns sã tinã editiile de stiri de pe mapamond dupã ce a realizat zborul iesit din tipare, reeditat în iarna lui 2010. Atunci „Soimul” a salvat o tânãrã de la moarte dupã ce a transportat-o la spital cu parapanta, dar modul prin care a fãcut acest lucru a uluit pe toatã lumea. Turista a fost în vacantã, în masivul Parâng, dar a cãzut într-o prãpastie pe unul din traseele montane. Recuperatã de salvamontisti, tânãra trebuia sã ajungã de urgentã la un spital din cauza rãnilor la cap, dar distanta dintre locul accidentului si baza statiunii, de unde ar fi putu fi preluatã de ambulantã, era de câtiva

kilometri. În plus salvamontistii s-au lovit de un alt impediment-terenul accidentat si nu aveau nicio sansã sã poatã duce victima în timp util pânã la salvare. Sansa tinerei a fost “Soimul”.

„Tomi s-a uitat repede dupã un loc de unde ar putea decola cu parapanta si ne-a spus cã o duce el la spital. Am rãmas toti stanã de piatrã. În conditiile acelea nu avea nicio sansã sã transporte o achie (n.r. echipment folosit de salvamont pentru transportul rãnitilor identic cu o targã) cu un rãnit, pe vânt puternic, ger, iar în plus si distanta de decolare era foarte micã”, îsi aduce aminte Dumitru Bârlida, seful salvamontistilor din Parâng. Totusi, Coconea a asigurat achia în care era mobilizatã tânãra si a decolat spre mirarea colegilor lui. În aproximativ 30 minute a ajuns cu victima, nu la drumul de acces în statiune, ci chiar la Spitalul de Urgentã din Petrosani, unde a aterizat spre mirarea doctorilor si a pacientilor, strânsi în curte ca la urs, pe pista pe care sunt primite ambulantele aeriene. Cu aceastã ispravã Tomi a realizat o premierã mondialã iar tânãra turistã a scãpat cu viatã.  „Pilot de prima clasã încã în viatã. Se pare cã cineva are cu adevãrat grijã de el”, asa spun despre pilotul din Petrosani, colegii lui. Nimeni nu-si explicã cum Toma a scãpat de fiecare datã cu fata curatã si fãrã nici cea mai micã zgârieturã din situatii imposibile, de cele mai multe ori provocate chiar de el, dupã cum  recunoaste, în încercarea de a-si forta limitele proprii, dar mai ales de a inventa noi metode de zbor cu „fâsia de pânzã”.

Vicecampion în 2011 la a întrecerea exclusivistã în Alpi, Tomi vrea aurul la editia aniversarã din acest an. Se împlinesc 10 ani de la primul start dat în competitia extremã, iar parapantistul hunedorean a fost declarat de cãtre organizatorii renumitei competitii extreme, cel mai popular concurent din istoria întrecerii, cu sute de mii de fani.

Maximilian Gânju

Diana Mitrache

Un comentariu la „„Soimul” din Parâng zboarã peste Alpi

  • 31 mai 2013 la 13:58
    Permalink

    SANATATE, MULT SUCCES SI NOROC !
    Cred ca e nevoie si de putin NOROC.
    Te vom sustine si din VULCAN !

Comentariile sunt închise.