Î nființată în 2012, cu scopul de a funcționa până în 2018, când se preconiza închiderea minelor considerate nerentabile, Societatea de Închideri de Mine Valea Jiului își încetează activitatea. Finalul acestui an este și finalul societății, iar cei care au
condus până acum societatea spun care sunt ultimele demersuri care se fac acolo.

La momentul înființării, Societatea Naţională de Închideri de Mine avea sarcina de a gestiona închiderea minelor Petrila, Paroşeni şi Uricani, în 6 ani. Ea s-a desprins din Compania Națională a Huilei și a preluat doar minele ce erau considerate atunci nerentabile. „Colegii mei, în 30 decembrie, au ultimul post. Unii sunt în concediu, sau vin fizic. Mai sunt 29 de persoane, care, cu data de 3 decembrie, sunt în preaviz. Au venit și cei de la AJOFM să le explice ce se va întâmpla în perioada în care beneficiază de plățile compensatorii, ce documente mai au nevoie și eu sper să vină o firmă de la minister ca să dizolve societatea”, a precizat Daniel Sîrb, director SNÎMVJ.
Sunt ultimele zile și ultimele recepții finale, așa cum ne spune acum directorul, ultimul care va rămâne angajat ca să finalizeze toate documentațiile. „Să pot să văd, în continuare de paza de la Petrila, de recepțiile de la drumul de centură al Petrilei, urmează pe cele două incinte de la minele Uricani și Paroșeni și urmează să ne facem închiderea de lună, de an”, mai spune Daniel Sîrb.
Dizolvarea societății ar urma să se facă în maxim o jumătate de an, iar oamenii care au mai rămas se disponibilizează și pleacă acasă cu salarii compensatorii, exact ca și cei de la Complexul Energetic Hunedoara, adică aproximativ 10.000 de euro, dar și venituri de completare pe următoarele 24 sau 48 de luni, așa cum a stabilit ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Diana Mitrache