Societatea de Închideri de Mine este încã în derivã

Oficialii cautã solutii pentru ca Societatea  Nationalã de Închideri de Mine, recent înfiintatã, sã devinã functionalã.

Societatea a fost creatã si înregistratã la Registrul Comertului si are chiar si un director, pe Petre Drãgoescu – Director Securitate si Sãnatate în Muncã în cadrul CNH, dar încã nu este functionalã. Este o chestiune de ordin tehnic, care trebuie, însã, neapãrat pusã la punct în cel mai scurt timp, pentru cã pânã la finele acestui an societatea trebuie sã functioneze.

„Legea 53 – Codul Muncii, Legea 319 – privind securitatea si sãnãtatea în muncã si Legea 34 – a achizitiilor publice au cerinte exprese. Într-o singurã zi, celor 2455 de oameni trebuie sã li se facã si lichidãrile si trebuie sã fie si angajati”, a  explicat Petre Drãgoescu. Este vorba despre angajatii de la cele trei unitãti miniere considerate neviabile – Petrila, Paroseni si Uricani – care trebuie sã treacã tot în aceeasi zi si pe la ghiseul ENEL pentru noile contracte prin care sã beneficieze de cota de energie electricã subventionatã, precum si pe la cabientul de medicina muncii pentru dosarele

medicale. Un volum imens de lucru si o situatie foarte dificilã, pentru care se cautã acum solutii. Societatea, care ar trebui sã functioneze pânã în 2018 – dacã pânã atunci nu se vor alipi si alte unitãti miniere ce vor intra pe program de închidere – nu are nici sediu si este, momentan, gãzduitã de Compania Nationalã a Huilei Petrosani.

Toate aceste chestiuni procedurale trebuie rezolvate, asa încât pânã la finele anului entitatea economicã sã devinã functionalã. Ar fi nevoie  de emitere a unui act normativ care sã amendeze  De precizat cã noua societate comercialã va prelua în platã o serie de active de la fosta Companie Nationalã a Huilei si, mai exact, minele catalogate neviabile.

Cât priveste viabilitatea sau nevibilitatea minelor din Valea Jiului, lucrurile sunt discutabile. Anumiti parametri economici au înscris cele trei unitãti extractive pe lista celor care vor fi închise. Numai cã, între timp, Paroseniul s-a redresat spectaculos si, împreunã cu EM Vulcan sunt singurele din Valea Jiului unde pretul de productie se situeazã sub

valoarea de 1.000 de lei la mia de lei productie marfã. În schimb, Livezeniul, exploatare inclusã pe lista minelor viabile, înregistreazã costuri de productie foarte mari, la fel ca si EM Petrila.

Carmen Cosman

11 comentarii la „Societatea de Închideri de Mine este încã în derivã

 • 9 octombrie 2012 la 02:21
  Permalink

  EM Paroseni este sustinuta de directorul general al CNH, Nicolaie Dragoi care vrea sa scoata Paroseni de la inchidere si sa bage in locul ei Livezeniul. De ce nu spuneti ca EM Paroseni nu mai are straturi de carbune bun.

 • 9 octombrie 2012 la 07:54
  Permalink

  EM Paroseni azi inseamna ceva,dar pentru cit timp? Rezerva Livezeniului este viabila si de lunga durata! Bafta!

 • 9 octombrie 2012 la 09:23
  Permalink

  EM Livezeni pe lista minelor care s-ar putea inchide ? Hm… cine-i nebunul care poate gandi astfel ? Aceasta mina are rezerve de carbune pentru inca cca. 100 ani de exploatat. Zona str.5, bl. VIII este neatinsa, ca sa nu mai vorbim de zona exploatabila spre Iscorni, cea din care actualmente se extrage carbune doar din str. 13. Mai oameni, veniti-va-n fire…

 • 9 octombrie 2012 la 10:41
  Permalink

  Credeam ca USL va face o societate de deschideri de mina,nu de inchideri.Atunci cu ce sunt mai breji decat ceilalti ?Din 14 exploatari miniere au mai ramas 4.pentru cei care au uitat le aduc eu aminte: EM Lonea,Pertila,Petrila pilier,Dalja,Livezeni,Iscroni,Aninoasa,Vulcan,Paroseni,Lupeni,Barbateni,Uricani,Valea de Brazi,Campul lui Neag,la care se adauga preparatiile din Uricani,Lupeni,Coroesti,Petrila.

 • 9 octombrie 2012 la 10:53
  Permalink

  Mina Paroseni mergea foarte bine alaturi de mina Vulcan, atunci cand a fost inclusa pelista de inchideri: de 5 ani aproape aceste dloua exploatari merg foarte bine realizandu-si preliminarul an de an, furnizand impreuna beneficiarilor 40% din productia zilnica a CNH. 99% din aceasta productie este carbune sortat cu o putere de 3400-3800 kcal/kg, care merge direct la termocentrale.De doi ani aceste doua mine au coborat cu cheltuielile medii pe tona sub 1000 lei la mia de lei produsa. Mina Paroseni mai are rezerve de carbune pentru cel putin 25-30 de ani in ritmul actual de exploatare de 400-420 de mii de tone anual. Desigur ca nu va putea ramane Vulcanul cu doua mine iar Petrosaniul cu niciuna chiar daca mina Livezeni are rezerve mari de carbune dar cheltuie 3-5 mii de lei sa produca o mie si K-ul pe mina nu a trecut de 0,75-0,85 de pe vremea cand era Mircea Ivan inginer sef. Dragoi spune ca va da cu „minele viabile” 2,7-3,2 milioane de tone anual! Un calcul simplu: 2700000t : 4 mine = 675000 t/an/mina : 250 zile lucratoare = 2700t/zi/fiecare mina in parte. Daca s-ar lucra la foc continuu 365 zile/an tot ar trebui sa dea fiecare „viabila” cate 1850t/zi. As vrea sa vad o mina cu dotarile actuale care sa asigure aceste productii zilnic.

 • 9 octombrie 2012 la 11:03
  Permalink

  O avea Livezeniul rezerve pentru o suta de ani dar poate nu stiti: sunt acoperite cu pamant si nu suntem in stare sa-l aducem la lumina! Si Aninoasa avea rezerve pentru peste 100 de ani si ce folos: au dinamitat si putul cu skip nenorocitii sa fie siguri ca mineritul va disparea incet-incet. P.S. La ritmul actual de exploatare mina Livezeni mai are rezerve pentru 300 de ani…

 • 9 octombrie 2012 la 12:35
  Permalink

  Pentru Musatinu ,bine ,bine daca carbunele sortat,e la fel ca cel dat populatiei de la Coroiesti,2/3 trebuie scazut la productie, ca e numai piatra.Daca nimeni nu face nimic in privinta calitatii,carbunele care inca se mai exploateaza in Vale,nu va mai avea nici o cerere si nu e de mirare cine cumpara carbune cu 2/3 piatra.Nu va rezumati doar la tone exploatate,ci si la calitate !

 • 9 octombrie 2012 la 13:05
  Permalink

  Pentru Dinu,ai omis Lonea Pilier.

 • 9 octombrie 2012 la 13:16
  Permalink

  Valea Jiului de cind au inceput exploatarile miniere are si alta denumire „LABORATOR 66”.Aici sau facut si se mai fac EXPERIENTE pe oameni sa vada cit pot cobori cei de la guvernare ,pragul saraciei

 • 9 octombrie 2012 la 16:00
  Permalink

  Da, asa e Minerul,Lonea Pilier la care se adauga pentru o scurta perioada Lupeni Sud+cariera de la Victoria ,iar in Uricani cariera de la Balomir ,In concluzie carbune inca mai exista,daca in Romania ar exista un plan strategic in ceea ce priveste energia,alta ar fi situatia Vaii,dar cine sa o faca ? Ariton ?Videanu ? Berceanu ? DI Popescu ? Tariceanu ? sau toti cei s-au perindat pe la ministerul economiei .Privind retrospectiv,au venit cum au venit la minister,si au plecat putred de bogati iar in urma lor potopul,valea devenind in realitate Valea Plangerii !

 • 9 ianuarie 2013 la 21:38
  Permalink

  Voi aceste persoane de la minele VIABILE care credeti ca noi suntem protejati uitativa cata productie da E.M.PAROSENI comparativ cu voi,si ce conditi de munca sunt la NOI fata de voi…….

Comentariile sunt închise.