Soarta CEH ar putea fi decisã de instantã

Soarta Complexului Energetic Hunedoara ar putea fi decisã la finalul acestei luni. În data de 31 octombrie Tribunalul Hunedoara judecã cererile mai multor creditori care solicitã declararea insolventei Complexului Energetic Hunedoara.

Complexul Energetic Hunedoara are o pierdere curentã de circa 1 miliard de lei si una reportatã de 3,6 miliarde lei, capitaluri negative de circa 3 miliarde lei, datorii la bugetul consolidat al statului de peste 1,8 miliarde lei si amenzi de plãtit pentru obligatii de achizitie de certificate CO2 neîndeplinite de peste 2,3 miliarde lei. Compania are un pret mediu de productie a electricitãtii de 350 – 370 de lei/MW.

“Insolventa CEH are si o parte bunã. Partea bunã este cã se obtine protectie împotriva creditorilor care, în acest moment, pot bloca oricând conturile societãtii. Deci, într-o anumitã formã, activitatea poate continua. Însã întreaga activitate ava fi restructuratã, se vor face concedieri, cu impact pe bugetul de asigurãri sociale, activele viabile vor fi date în platã. În timp, aici va mai merge doar centrala Mintia care va fi reconvertitã de Romgaz pe gaze. S-a cam terminat cu huila în România, UE oricum impune un program de închidere a minelor”, au spus sursele, potrivit cotidianul.ro.

În conditii normale de functionare, Complexul Energetic Hunedoara poate asigura pânã la 10% din consumul total de energie al României pe timp de iarnã, însã în sezonul rece 2018-2019 nu a putut contribui decât cu sub 2%, din cauza lipsei cãrbunelui si a indisponibilitãtilor tehnice.

Cosmin BACIU