SNIM a achitat ultimele dări la fosta mină Petrila

I mpozitul pe clădiri și terenuri a fost achitat la începutul acestei săptămâni, de către cei de la Societatea de Închideri de Mine. Sunt, practic, ultimele cheltuieli, pentru ca ansamblul să poată fi vândut fără datorii, la Consiliul Județean Hunedoara. În plus, SNIM va plăti paza inclusiv în luna martie.

Pentru că ansamblul de clădiri rămas nedemolat la Petrila a aparținut celor de la Societatea de Închideri în tot trimestrul I al acestui an, cei din conducere spun că au achitat deja impozitele și clădirile sunt la zi cu toate cheltuielile, gata să fie cumpărate.
„Vrem să prindem până în data de 31 martie, când beneficiem de reducerea pentru plata impoztelor. Luni am achitat 100% impozitele și taxele pe teren, pe clădirile minei. Avem și cifra de control primită de la Consiliul Local, din declarația de impunere. Vom achita la zi și am obținut și un certificat energetic pentru clădiri și el fiind achitat tot luni. Și, sper din suflet, ca până la finalul lunii martie, CJH să și cumpere, până la 1 aprilie lucrul acesta”, a spus Daniel Sîrb, director SNÎMVJ.
Societatea a plătit în acest an 183.000 de lei ca impozit pe terenul de 165.000 mp și clădirile rămase nedemolate.
În plus, paza este valabilă până la 1 aprilie și tot până atunci SNIM are bugetat acest serviciu. De luna viitoare, decizia de a păzi obiectievele de acolo le va reveni celor de la Consiliul Județean Hunedoara. Paza a costat cam 84.000 de lei lunar, în funcție de numărul de posturi prestate de paznici.
Ansamblul minei Pertrila va fi cumpărat de Consiliul Judeețan Hunedoara și transformat total. Cei din Consiliul Județean spun că obiectivele istorice ar urma să le preia Muzeul Civilizației Dacice, care să scrie proiecte europene și să le pună în valoare.
Terenul rămas va fi pus la dispoziția celor interesați, că acolo este deja apă, curent și racorduri pentru gaz. O parte din Preparație, ar urma să fie preluată de Asociația Planeta Petrila, care are în plan să atragă 5 milioane de euro, iar clădirile administrative pot fi preluate de primărie, care ar urma să își aducă acolo toate serviciile la un loc.
Diana Mitrache