Un pensionar a câstigat, o primã luptã cu sistemul. Un fost miner din Petrila a actionat pe cont propriu si a dat în judecatã Casa Judeteanã de Pensii Hunedoara pentru faptul cã i s-a calculat gresit pensia.

Mai exact acesta desi a lucrat peste 23 de ani nu i s-a recunoscut stagiul de cotizare ca fiind complet. Virgil Banc, cel care a câstigat la instanta de fond, aratã cã nu i s-a recunoscut stagiul de cotizare.

“Reclamantul a arãtat cã în esentã este titularul unei decizii de pensionare emisã sub incidenta Legii nr. 3/1977, cu drepturile de pensie recalculate si revizuite în temeiul Legii nr. 19/2000, OUG nr. 4/2005, aprobatã prin Legea nr. 78/2005, HG nr.1550/2004, HG nr.550/2005, OUG nr.19/2007, OUG nr.100/2008 si Legii nr. 263/2010. a mai sustinut cã punctajele medii anuale au fost gresit determinate prin utilizarea unui stagiu de cotizare de 30 de ani în loc de 20 de ani si, prin urmare, cuantumul pensiei a fost mult diminuat fatã de cel cuvenit, iar instantele de judecatã i-au respins în mod nelegal, contestatiile formulate împotriva deciziilor de pensionare emise de pârâtã”, se aratã în sentinta civilã a Tribunalului Hunedoara.

Dupã câteva termene de judecatã, bãrbatul a primit o sentintã favorabilã, însã decizia instantei de la Tribunalul Hunedoara încã nu este definitivã. “Obligã pe pârâtã sã emitã o decizie de recalcularea drepturilor de pensie ale reclamantului, prin utilizarea unui stagiu complet de cotizare de 20 de ani, aferent conditiilor speciale de muncã, începând cu data de 23.11.2015 si sã-i achite acestuia diferentele de pensie cu aceeasi datã”, se aratã în solutia Tribunalului Hunedoara.

Potrivit instaneti, “pentru cei al cãror drept la pensie a fost stabilit în perioada 1 iulie 1977-31 martie 2001 si care au lucrat efectiv 20 de ani în grupa I de muncã ori 25 de ani în grupa a II-a de muncã rezultã cã stagiul complet de cotizare coincide cu vechimea integralã în muncã prevãzutã de art. 14, vechime la împlinirea cãreia (cumulatã cu conditia vârstei legale de pensionare, derogatorie si aceasta) aveau vocatia înscrierii la pensia integralã pentru munca depusã si limita de vârstã”.

Doar în cazul persoanelor ale cãror drepturi la pensie au fost stabilite în acelasi interval si care au lucrat în grupa a III-a de muncã stagiul complet de cotizare este 30 de ani în cazul bãrbatilor si 25 de ani în cazul femeilor, prin luarea în considerare a dispozitiilor art 8, alin.1  din Legea nr.3/1997, cu modificãrile si completãrile ulterioare, care consacrã vechimea integralã în muncã de drept comun. Dispozitiile art. 14 din acelasi act normativ sunt dispozitii de exceptie de la regulã, asadar aplicabile în mod prioritar în interpretarea coroboratã a art. 2 alin.1 si 3 din anexa la Hotãrârea Guvernului nr. 1550/2004, cu modificãrile si completãrile ulterioare, menite a asigura un regim juridic mai favorabil, pentru motivele de ordin obiectiv si rezonabil, celor care au lucrat în grupele superioare de muncã, grupa I si grupa a II-a de muncã, în sistemul Legii nr.3/1977, cu modificãrile si completãrile ulterioare.

“Reclamantul face parte din categoria de persoane vizate de actele normative enuntate, precum si de decizia Înaltei Curti de Casatie si Justitie, lucrând efectiv 24 de ani, 3 luni, 2 zile în grupa I de muncã, astfel cã este îndreptãtit la utilizarea unui stagiu complet de cotizare de 20 de ani pentru determinarea punctajului mediu anual”, se mai aratã în sentinta civilã a Tribunalului Hunedoara. Bãrbatul are de recuperat o sumã importantã de bani, însã instanta a respins aceastã solicitare.

Monika BACIU