Singura destinaţie ecoturistică din vestul ţării se află la câţiva kilometri de Petroşani. Mai exact, este vorba de Ţara Haţegului – Retezat.
Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului, administrat de Universitatea din Bucureşti, reprezintă unul dintre cele două arii protejate din destinaţie, alături de Administraţia Parcului Naţional Retezat.
Statutul de Destinaţie ecoturistică a fost obţinut în urma vizitei de evaluare realizată, în cursul lunii iunie, de reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Turism, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Turism şi ai Asociaţiei de Ecoturism din România.
Zona Ţara Haţegului – Retezat este singura din ţară care are pe teritoriul său două situri de importanţă  internaţională, recunoscute şi promovate de UNESCO (Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului şi Rezervaţia Biosferei Retezat), dar şi o destinaţie ecoturistică recunoscută la nivel naţional.
Destinaţia ecoturistică Ţara Haţegului – Retezat este coordonată de către Asociaţia de Turism Retezat, iar partenerii care contribuie la dezvoltarea zonei sunt: Administraţia Parcului Naţional Retezat, Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti, Instituţia Prefectului judeţul Hunedoara, Consiliul Judeţean Hunedoara, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi „Decebal” Hunedoara, Serviciul Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” Haţeg, Unităţile Administrativ – Teritoriale din Ţara Haţegului, Asociaţia Intercomunală Ţara Haţegului şi operatorii în turism cu certificare Eco-România din zonă.
Geoparcul Dinozaurilor, ce cuprinde întreaga Ţară a Haţegului este sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 120 de teritorii din 33 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care  propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural. Dinozaurii pitici descoperiţi în Ţara Haţegului sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor. Administrarea Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Geoparc Internaţional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti.
Destinaţia ecoturistică Ţara Haţegului – Retezat acoperă două dintre cele mai importante zone turistice din România – Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului şi Parcul Naţional Retezat, ambele cu recunoaştere internaţională UNESCO.  Atractivitatea zonei este dată de multitudinea de obiective naturale, istorice şi culturale, dar şi de cele peste 40 de trasee tematice, de drumeţie sau de biciclete.  Destinaţia ecoturistică Ţara Haţegului –  Retezat îşi propune să ofere vizitatorilor o experienţă unică, prin intermediul produselor, serviciilor de ecoturism la cele mai înalte standarde dar şi prin promovarea unei atitudini responsabile faţă de mediu şi de comunitatea locală.
Cosmin BACIU