Simpro 2016 a reunit lumea cercetãrii la Petrosani

Aproximativ 200 de cercetãtori, profesori universitari si ingineri din toatã lumea au fost, la finele sãptãmânii trecute, la Petrosani. A fost o nouã editie a simpozionului dedicat cercetãrii si, cei mai multi au venit sã îsi prezinte lucrãrile.

Deschiderea oficialã a avut loc în Aula Magna a Universitãtii din Petrosani, vineri dimineatã, iar la ceremonie au venit si reprezentanti ai judetului si ai Vãii Jiului. „Doresc sã arãtãm faptul cã universitatea, în afarã de pregãtirea specialistilor, în cele 24 de domenii de licentã, 18 de masterat si 5 de doctorat, are misiunea de a împleti educatia cu cercetarea stiintificã. O universitate, care nu are si activitate de cercetare, nu este  pertinentã, a prezentului si a viitorului. Rezultatele cercetãrii trebuie sã le implementeze în activitate didacticã, pentru cã doar asa putem face fatã unei economii dinamice, în permanentã perfectionare”, a spus, în deschiderea lucrãrilor, prof. univ. dr. ing Sorin Radu, Rector al Universitãtii Petrosani. Pentru cã fiecare dintre cele 175 de lucrãri de cercetare sunt interesante si 100 dintre ele vor ajunge chiar într-un manual de specialitate, profesorii prezenti la simpozion, au tinut chiar prelegeri. Nu înainte, însã, de a le multumi pentru efortul lor, autoritãtile din Petrosani.

„E o bucurie pentru mine sã fiu, din nou, alãturi de dumneavoastrã, la Universitatea Petrosani, în acest mediu atât de important pentru comunitatea si viata socialã a Vãii Jiului si a judetului Hunedoara. Într-o lume atât de globalizatã si din ce în ce  mai performantã în toate domeniile, este din ce în ce mai important ca astfel de manifestãri sã aibã loc cât mai des la Petrosani. Sã tinem pasul cu ceea ce  se întâmplã pe plan mondial în domeniul dumneavoastrã de activitate, lucru ce ne tine conectati la ceea ce se întâmplã în jurul nostru”, le spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul Municipiului Petrosani. La Simpro 2016 au expus lucrãri 392 de autori, 70 dintre ei fiind din afara tãrii, din Italia, Franta, Germania, Ungaria, Polonia, Georgia sau chiar din Egipt. Simpozionul încheiat duminicã, iar oaspetii au vizitat mai multe zone ale  judetului nostru.

Diana Mitrache