Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor sãraci, dar si al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemãritate si al celor acuzati pe nedrept.  În ziua de 5 decembrie, copiii îsi lustruiesc ghetele, asteptându-l pe Mos Nicolae, care vine sã le aducã daruri. Biserica îl pomeneste pe astãzi pe Sfântul Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, cinstit de toatã crestinãtatea, pentru cã este sfântul iubirii. A fost un om de o foarte mare culturã teologicã, o autoritate în domeniu si un om cu un profil moral model. Din acest motiv, adesea este pus alãturi de apostoli.
În credintã popularã Sfântul Nicolae mai este cunoscut si sub numele de San-Nicoara. Se spune cã el pãzeste soarele care încearcã sã se strecoare pe lângã el pentru a ajunge la tãrâmurile de miazãnoapte pentru a lãsa lumea fãrã cãldurã si fãrã luminã.
În unele zone ale tãrii, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casa cregunte de pomi fructiferi pe care le pãstreazã în apã lângã icoane ca sã înfloreascã pânã de Anul Nou. Iar dacã aceste crengute vor înflori pânã când anul se sfârseste, anul care vine va fi unul foarte roditor si plin de satisfactii.
În alte regiuni fetele se adunã în ajunul sãrbãtorii pentru a face plãcinte, iar seara, la ora nouã fix, flãcãii nãvãlesc peste ele si petrecerea începe. În zona ruralã, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizeazã în cete, îsi aleg gazdã în casa cãreia repetitiile pentru colinda de Crãciun si de Anul Nou vor avea loc. În popor se crede cã de Sfântul Nicolae începe în adevãratul sens al cuvântului iarna. În aceastã zi Mosul îsi scutura barba surã si începe sã ningã.  Iar dacã nu ninge înseamnã cã Sfântul Nicolae a întinerit. În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii stiu cã trebuie ca ghetulele sau cizmulitele lor sã fie  lustruite, deoarece Mos Nicolae va veni pe la ei sã le aducã daruri celor cuminti. Copiii  neascultãtori primesc o nuielusã, menitã sã îi atentioneze si sã le aducã aminte cã trebuie sã asculte de pãrintii si bunicii lor. Pentru Mos Nicolae este suficient sã se uite prin ferestre pentru a-si da seama dacã un copil a fost cuminte sau rãu.
Chiar dacã Mos Nicolae este mereu grãbit sã ajungã la  copiii din întreaga lume, acesta îsi face timp sã asculte si dorintele fiecãrui copil în parte. Conform traditiilor românesti, Mos Nicolae apare pe un cal alb, fãcând astfel trimitere la prima zãpadã care cade la începutul iernii, ajuta pe toti cei nevoiasi, orfanii si vãduvele, este stãpânul apelor si salveazã corãbierii de la înec, protejeazã soldatii pe timp de rãzboi. Conform traditiei populare, în noptile sfintite de sãrbãtori, când cerurile se deschid si pentru noi, muritorii de rând, se spune ca pret de o secundã Sfântul Nicolae poate fi vãzut stând în dreapta Domnului.
Sursã: calendarulortodox.ro