Sfânta Varvara, sărbătoare pentru Petroșani și mineri

Ziua Sfintei Varvara este, an de an, în 4 decembrie, prilejul pentru a ne aminti de cei care au pierit în subteran. Este momentul aducerii-aminte și timpul pentru rugăciune, așa că în fiecare biserică vor fi prăznuiți minerii-eroi. În Petroșani sunt două biserici, una catolică și una ortodoxă cu acest hram, iar la intrarea în Petroșani dinspre Hațeg, într-un sens giratoriu, străjuiește statuia sfintei.

Toate bisericile prăznuiesc în ziua de 4 decembrie, pe sfânta ocrotitoare a celor ce trudesc în subtern, Varvara. La Petroșani, la biserica din Cartierul Aeroport, biserică ridicată din contribuțiile minerilor, va fi slujbă și, pentru că pandemia nu permite, este încă un an în care nu va fi masă câmpenească. „Noi vom ține hramul, dar vom respecta restricțiile impuse de autorități și îi îndemnăm pe toți cei care vor să vină, să fie cu înțelepciune. Nădăjduim ca, pe viitor, bucuria să fie deplină, să facem din nou nedei, așa cum făceam mai demult. Anul acesta nu vom reuși să facem, dar căutăm să ne bucurăm de hram. Nu va fi acea masă câmpenească, dar vom împărți pachete”, a spus Ciprian Marton, preotul ortodox, de la Biserica Sfânta Varvara Petroșani.
Sfânta Varvara este ocrotitoarea minerilor, a celor ce trudesc în subteran, iar de câțiva ani este și sfânta ocrotitoare a muncipiului Petroșani. „Este oraș minier, iar sfânta este ocrotitoarea orașului, a minerilor, a noastră, a tuturor. Pentru mineri, Sfânta Varvara are o valoare deosebită, dar nu doar pentru ei și noi o cinstim cu adevărat, de fiecare dată”, a mai spus părintele Ciprian.
Sfanta Varvara a trăit în timpul împăratului Maximian, la Heliopolis și, pentru că era foarte frumoasă, a fost închisă într-un turn, de tatăl său Dioscor
Ea se numără printre așa-numiții „Paisprezece ajutători” invocați cu precădere în Evul Mediu drept protectori în caz de pericol. Barbara (n.r. denumirea în limba latină a sfintei) este considerată drept patroana minerilor, geologilor, arhitecților, artileriștilor, prizonierilor etc.
Sfânta este sărbătorită de Bisericile Ortodoxe și de Biserica Catolică la data de 4 decembrie.

Diana Mitrache