Turism

Sezonul de schi, la final?

In Parang, cel putin, sezonul de schi a ajuns aproape de final. Daca vremea nu se va raci si nici nu va mai ninge, cabanierii pot sa-si ia adio de la turisti si de la incasarile aferente iernii dintre anii 2011 si 2012.

Dupa ce, in ultimul timp, temperaturile exterioare au crescut constant, stratul de zapada din Masivul Parang a scazut zi de zi. In prezent, se mai poate schia in conditii optime doar pe partia de sub telescaun, acolo unde zapada mai are o grosime de aproape jumatate de metru. Pe celelate partii omatul este mult mai „subtire”, nici macar instalatiile de zapada artificiala nemaifacand fata incalzirii accentuate a vremii. Dupa cum au precizat specialistii in domeniu, acestea ar functiona in conditii optime doar daca ar fi, macar, – 3 sau 4 grade Celsius. „Degeaba mai pornesti instalatiile daca afara sunt peste 0 grade. Zapada se topeste in aer si cade sub forma de stropi de ploaie”, a spus Adalbert Danko, sef Sectie Transport pe Cablu Petrosani.

In acelasi timp, nici telescaunul nu mai este suprasolicitat de amatorii de a urca, sus in munte. Drept marturie sta ultimul week-end in care numarul de turisti care au apelat la serviciile acestuia a fost extrem de redus. „Pur si simplu, in ultimele zile, am cam somat.

Daca nu mai ninge, sezonul asta este gata dar, noi speram ca vremea se va mai raci, asa cum sunt si prognozele meteorologice”, a mai spus Adalbert Danko.

Mircea Nistor