Ministerul Energiei a lansat ordonanta privind acordarea de servicii de sistem Complexului Energetic Hunedoara. Oficialii de la minister sustin cã acordarea acestor sume este necesarã datoritã importantei pe care CEH o are în sistemul energetic national.
“Nefunctionarea grupurilor apartinând CEH ar conduce la cresterea transferului de putere dinspre zona de sud a tãrii cãtre zona centralã si mai departe cãtre nordul si vestul SEN. Practic, prin functionarea centralelor apartinând CEH consumul de energie electricã din statiile limitrofe este alimentat preponderent din productia de energie din zona respectivã, spre deosebire de situatia în care aceste centrale nu functioneazã, situatie în care, pentru alimentarea consumului, este necesar transferul de putere din alte zone ale SEN”, aratã Ministerul Energiei.
În România, sursele de productie de energie electricã sunt repartizate dezechilibrat între jumãtatea din sud si cea din zona de nord a tãrii. Astfel, în jumãtatea de nord a tãrii sunt instalate capacitãti care acoperã doar 20 % din productia de energie electricã a SEN.
“Nefunctionarea grupurilor generatoare din cadrul centralei termoelectrice Mintia si centralei termoelectrice Paroseni conduce la cresterea transferului de putere dinspre zona de sud spre zona centralã si mai departe cãtre nordul si vestul SEN pe axa de 220 KV Târgu Jiu Nord-Paroseni-Baru Mare-Hãsdat-Pestis-Mintia. Functionarea respectivei axe de transport la limita capacitãtii influenteazã în mod negativ capacitatea transfrontalierã dinspre România spre Ungaria si, în aceastã situatie, participarea României la piata cuplatã pentru capacitãtile transfrontaliere, organizatã între România, Ungaria, Republica  Cehã si  Slovacia, în sensul în care valorile capacitãtilor de transfer ale României în directia export vor scãdea. Astfel, orice defect pe axa respectivã conduce la o scãdere si mai accentuatã a capacitãtii actuale de schimb transfrontalier”, mai aratã acelasi document.
Scenarii sumbre în cazul opririi termocentralelor
Ministerul Energiei sustine cã oprirea celor douã termocentrale din cadrul Complexului Energetic Hunedoara ar avea un impact negativ în sistemul energetic national.
“Tot în conformitate cu rezultatele studiului mentionat anterior, s-a concluzionat cã în cazul opririi celor douã termocentrale (Mintia si Paroseni), se identificã urmãtoarele influente negative asupra functionãrii SEN: reducerea capacitãtii de transfer  transfrontalierã a energiei; reducerea nivelului de adecvanta a Sistemului Electroenergetic National – SEN, mai ales în perioadele de iarnã si în perioada de secetã accentuatã, din punctul de vedere al acoperirii consumului intern; riscul aparitiei unor blocaje/amânãri în realizarea programului de investitii si modernizare a retelei electrice de transport (realizare ax 400kV Banat)”, mai aratã ministerul de resort.
Transelectrica a dau undã verde acordãrii serviciilor de sistem Complexului Energetic Hunedoara.
“Operatorul de transport si sistem (OTS) a recomandat mentinerea grupului de la CET Paroseni si cel putin a unui grup în CTE Mintia pânã la finalizarea (termen estimativ: 2023-2024), a lucrãrilor de trecere a axului „Banat” (axul de 220 kV Portile de Fier – Resita – Timisoara – Sãcãlaz – Arad) de la tensiunea de 220 kV la tensiunea de 400 kV, crescând astfel capacitatea de transport a axului respectiv si capacitatea de interconexiune internationalã”, mai noteazã documentul postat pe site-ul Ministerului Energiei. Societatea Complexul Energetic Hunedoara – S.A. are o situatie economicã dificilã. Activul net contabil este negativ (- 2.071.327.883 lei), opinia auditorului financiar extern fiind aceea cã “existã o incertitudine care ar putea sã punã în mod semnificativ la îndoialã capacitatea Societãtii de a-si continua activitatea”.
Monika BACIU