N u mai puțin de 5 milioane de euro trebuie să dea Complexului Energetic Valea Jiului înapoi. Sunt bani cheltuiți ilegal, spune senatorul Cristian Resmeriță, care afirmă că această societate e exact ca un jucător la păcănele, cu banii dați de Guvern. În replică, directorul general al CEVJ, Eusebiu Durbacă spune pe ce a dat banii.

Două ajutoare de stat a primit Complexul Energetic din Valea Jiului. Primul de 70 de milioane de lei și al doilea de 350 de milioane, (aproximativ 85 milioane de euro) din care au ajuns în conturi 54 de milioane lei, vinerea trecută. Dar sunt 5 milioane de euro cheltuiți ilegal, spune senatorul Cristian Resmeriță. Și îi face răspunzători pe: Eusebiu Durbacă, Gheorghe Gheorghiu și Cristian Roșu.
„Chiar complexul prezintă un raport în care arată că trebuie să restituie la bugetul de stat suma de 24.149,58 mii lei, adică aproximativ 5 milioane de euro, reprezentând ajutor de stat necuvenit, doar pentru luna octombrie și noiembrie. Doar în primele două luni de funcționare, conducerea politică girată de PNL a cheltuit ilegal 5 milioane de euro, bani pe care trebuie să îi restituie”, declară Cristian Resmeriță, senator PSD Valea Jiului.
Dar cei din Complexul Energetic explică unde s-au dus banii.
„Primul ajutor de stat, noi am primit 70 de milioane. Acești bani au intrat în două tranșe. La sfârșitul lunii octombrie 35 de milioane și, în luna decembrie, a doua tranșă. Din acești bani s-au cheltuit 46 de milioane pe anumite echipamente care au fost achiziționate pentru dotarea unităților miniere, dar și salarizare. Era aproape imposibil să cheltuim acești bani, ținând cont că au intrat la finele lunii octombrie, pentru că procedurile de achiziții durează și 3 luni de zile. Pe anul acesta, nu am putut cheltui decât 46 de milioane. Suma rămasă, 24 de milioane, a fost cheltuită și avem
documente justificative, pe salariile din decembrie și ianuarie, dar și pe dotările minelor, ori garanții”, afirmă Eusebiu Durbacă, directorul general al CEVJ.
Dar senatorul Resmeriță spune că această societate joacă banii ca la păcănele.
„Poate Guvernul să aloce oricât. E ca și cum cineva îmi dă mie bani cu nemiluita și eu în loc să îi investesc, să duc copiii la școală, să scot soția în oraș, îi păcănesc, adică îi duc la păcănele, la cazino. Exact asta face acum. Complexul Energetic Valea Jiului a ajuns un mare jucător la păcănele. Dar nu joacă banii lor, ci pe ai noștri”, afirmă Cristian Resmeriță.
Iar, în replică, cei de la Complex spun că au reușit chiar performanța de a plăti și dările la stat, la zi. „Primul lucru pe care l-am făcut vineri, că am fost notificați de ANAF, am achitat stopajul la sursă, aproape 10 milioane de lei. Să fim la zi. Urmează să mai plătim, ca să fim la zi pe luna ianuarie cu toate contribuțiile. Și avem în plan mai multe achiziții, în perioada următoare”, a conchis Durbacă.
Senatorul Resmeriță dă vina pe
conducerea PNL și a mai spus că speră ca nu angajații să fie cei care să fie nevoiți să returneze acel ajutor de 5 milioane ce euro.
Diana Mitrache