Sediul Salvamont din Lupeni, racordat la rețeaua de gaz metan

Autoritățile locale de la Lupeni fac demersurile necesare pentru a racorda sediul Salvamont la rețeaua de gaz metan. Totodată, aici va fi instalată și o centrală termică pe gaz natural. Astfel, încălzirea pe timp de iarnă nu se va mai face cu lemne, ca până acum.

Este vorba de sediul Salvamont Lupeni amplasat pe strada IL Caragiale din localitate. De-a lungul timpului, municipalitatea de la Lupeni a sprijinit financiar și nu numai activitatea salvatorilor montani. Aceștia reprezintă o piesă semnificativă în ceea ce înseamnă desfășurarea în condiții de siguranță a
turismului montan.
”Formatia Salvamont Lupeni a luat fiinta in anul 1980, iar in 1982 Consiliul Popular al Judetului Hunedoara a emis decizia nr. 187/82 privind organizarea in orasul Lupeni a unei echipe Salvamont avand ca zona de actiune M-tii Valcan si Retezat. Initiativa infiintarii acestui serviciu a fost a regretatului Dr. Durghinescu Liviu si al activilor membrii fondatori Maxim Mihai, Pop Ionel si Nevezi Nicolae, maistru al sportului in alpinism inca activi in acea perioada.
Formatia Salvamont Lupeni in cei peste 26 de ani de activitate a avut ca zona de activitate partea nordica a M-tilor Valcan intre Defileul Jiului si cumpana apelor Jiu-Cerna, iar din M-tii Retezat partea sudica incepand din Curmatura Bucurii. In toti cei 26 de ani de activitate zona a fost acoperita cu puncte de permanenta atat iarna cat si vara. Pe perioada de vara, incepand din anul 1980 si pana in 1992 permanenta la punctul Bucura pe perioada 1 iulie-1 octombrie a fost asigurata la corturi, iar incepand din 1992 s-a inceput construirea refugiului Bucura cu sprijinul Primariei Lupeni si bugetul propriu al salvatorilor montani. Timp de 2 ani de zile s-au transportat materialele cu spatele, o parte din Buta iar o parte din Poiana Pelegii pana la Bucura. In anul 1995 acest refugiu fiind singurul care deservea toata zona centrala a Parcului National Retezat. In toata aceasta perioada s-a actionat in zona Retezat si printr-un punct de permanenta din Poiana Pelegii, tot in acest an ia finta Fundatia Salvamont Lupeni avad ca drept scop sustinerea activitati de salvare in zona deservita. In anul 2002 cu sprijinul Organizatiei Pronatura din Elvetia s-a anexat la refugiu un punct de informare turistica”, arată istoricul Salvamont Lupeni.
Incepand cu
anul 1993, s-au incheiat parteneriate de colaborare in domeniul montan cu francezi, incepand cu anul 2000 membrii echipei
salvamont au participat la stagii de perfectionare
salvamont in Austria si Germania
Monika BACIU