19 octombrie 2017. SESAM – etapa a opta pentru viitor. Cartea de cãpãtâi pentru orice activitate de cercetare, inovare, activitate stiintificã sau academicã rãmâne Securitatea si Sãnãtatea în Muncã. Acesta este palierul institutional în jurul cãruia rãmâne concentrat orice plan organizational.
INCD INSEMEX Petrosani a organizat cea de-a opta Editie a Simpozionului International Securitate si Sãnãtate în Muncã – SESAM, manifestare  stiintificã care a avut loc la hotelul “InterContinental” din Bucuresti, în data de 19 octombrie 2017, cu sprijinul si colaborarea Universitãtii din Petrosani, a Inspectiei Muncii, sub auspiciile  Ministerului  Cercetãrii  si  Inovãrii  si  sub  înaltul  patronaj  al  Academiei  Oamenilor  de  Stiintã  din România.
La deschiderea oficialã a simpozionului au luat cuvântul: Ministrul Cercetãrii si Inovãrii – Prof. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, Directorul General al INSEMEX – Dr. ing. George Artur Gãman, Rectorul Universitãtii din Petrosani – Prof. dr. ing. Sorin Mihai Radu, Mihail Mândru – Sef Directie Control, SSM din cadrul Inspectiei Muncii, Vicepresedintele Academiei Oamenilor de Stiintã – AOSR – Dr. Doru Sabin Delion, Directorul General INCD pentru Protectia Muncii Bucuresti – Dr. ing. Doru Costin Darabont, Prof. dr. ing. Gheorghe Manolea – Universitatea din Craiova
Editia a opta a Simpozionului International pentru Securitate si Sãnãtate în Muncã (SESAM) a pus în dezbatere 20 de lucrãri care au acoperit tematica stabilitã pentru acest eveniment, la manifestare participând aproximativ 100 de specialisti în domeniul SSM din mediul universitar, academic, legislativ, de cercetare si din domeniul privat din România, Italia, Germania, Turcia sau Polonia.
“INCD INSEMEX promoveazã permanent cultura de securitate în mediul economic, cercetãrile în domeniu. Actiunile întreprinse de specialistii nostri sunt de real folos pentru totifactorii implicati în procesul de Securitate si Sãnãtate în Muncã, beneficiind de o vizibilitate tot mai accentuatã, atât pe plan national, cât si în afara tãrii noastre. Deoarece accidentele costã, toatã lumea are interesul de a mentine lucrãtorii în conditii sigure si sãnãtoase, fiind de datoria noastrã legalã si moralã de a veghea la respectarea sãnãtãtii si sigurantei fiecãruia”, spune domnul Dr. ing. George Artur Gãman – director general al INCD INSEMEX Petrosani.
Lucrãrile stiintifice prezentate au acoperit teme precum ventilatia minierã si industrialã, riscul profesional si riscul tehnologic pentru industria extractivã, dar si pentru alte industrii cu riscuri explozive sau toxice, închiderea obiectivelor miniere sau protectia zãcãmântului de substante minerale utile si protectia mediului prin solutii de prevenire si combatere a poluãrii, precum si psihosociologia muncii, dar si cea organizationalã au stat pe masa dezbaterilor participantilor.
“Prin activitatea de cercetare desfãsuratã, INCD INSEMEX Petrosani este un promotor activ al activitãtii de îmbunãtãtire a stãrii de securitate si sãnãtate în muncã, atât pentru industria extractivã, cât si pentru celelalte industrii unde existã un pericol potential de aparitie a atmosferelor explozive sau toxice. Sunt convins cã întâlnirea autoritãtilor statului, universitarilor, cercetãtorilor si specialistilor în diverse domenii si subdomenii directe securitãtii si sãnãtãtii în muncã sau conexe acesteia, întâlnire prilejuitã de acest simpozion, va fi un pas înainte în rezolvarea unor probleme cu care se confruntã toti factorii implicati în activitatea de SSM”, a subliniat domnul Prof. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, ministru al Cercetãrii si Inovãrii, în cadrul Simpozionului SESAM.
Prezentarea – cheie din cadrul SESAM, privind Strategia: Viziunea Zero – Cele 7 Reguli de Aur (Vision Zero and the 7 Golden Rules), a fost sustinutã de Matthias STENZEL din partea ISSA Mining Germany.
Simpozionul International Securitate si Sãnãtate în Muncã – SESAM este o manifestare stiintificã devenitã traditie pentru INCD INSEMEX Petrosani si care contribuie decisiv la mentinerea contactului si integrarea specialistilor români în activitãtile comunitãtii stiintifice internationale, precum si cresterea capacitãtii de a oferi solutii originale în domeniul securitãtii si sãnãtãtii în muncã.