Necesitatea unei sectii de arsi la Spitalul de Urgentã din Petrosani revine, din nou, în actualitate. De câte ori se petrece un accident în subteranele Vãii Jiului, aceastã problemã revine pe buzele cetãtenilor.
Se pierde timp pretios pentru transportul minerilor la spitalele specializate din tarã, în loc sã se investeascã, la unitatea medicalã din Petrosani într-o astfel de sectie. Valea Jiului este o zonã neagrã din punctul de vedere al accidentelor de muncã ce au loc în subteran. De-a lungul timpului aici au avut loc numeroase accidente în mãruntaiele minelor, accidente în care au fost rãniti mai multi ortaci. De cele mai multe ori ei au fost rãniti, arsi, având nevoie de îngrijiri de specialitate. La Spitalul de Urgentã din Petrosani sunt doar 5 pãturi pentru arsi, iar în cazul unei tragedii, unitatea medicalã nu ar face fatã.
Încã din anul 2009 s-a luat în discutie înfiintarea unei sectii de arsi la Petrosani, iar atunci reprezentantii Ministerului Sãnãtãtii sustineau cã nu este oportunã o astfel de investitie.
“În ceea ce priveste oportunitatea înfiintãrii unei sectii de chirurgie plasticã si reparatorie la Spitalul de Urgentã Petrosani, în care sã poatã fi tratate arsurile grave ce pot fi provocate de accidentele din subteran, vã informãm cã în structura acestei unitãti sanitare este aprobatã o sectie de chirurgie plastic, microchirurgie reconstructive cu 25 de paturi, în cadrul cãreia exista un compartiment pentru arsi cu 5 paturi”, se arãta într-un document al Ministerului Sãnãtãtii din anul 2009.
Mai mult, reprezentantii ministerului, considerau la acea vreme ca toti factorii implicate trebuie sã intervinã cu rapiditate si eficientã în cazul unor accidente de munca din subteran care sunt soldate cu rãnirea prin ardere a minerilor.
“În contextul în care exista un risc ridicat de producere a accidentelor în subteran este necesar a fi dezvoltat pe plan de interventie, care sã fie urmat cu precizie, în primele 24-48 de ore fiind critice, în ceea ce priveste starea de sãnãtate a accidentatilor. Sansele de supravietuire ale victimelor sunt direct proportionale cu viteza de reactive a tuturor institutiilor care au responsabilitãti în domeniu (Consiliul Local, Primãrie, Prefectura, ISU, Ambulanta), iar programul de asistenta trebuie sã evite întârzierile, confuziile, erorile”, se mai arãta în documentul Ministerului Sãnãtãtii.
Asistenta medicalã acordatã în astfel de situatii necesitã o colaborare multicentricã si multidisciplinara, alãturi de terapia chirurgicalã un loc important fiind ocupat de terapia intensivã.
Monika BACIU