Ministrul demis al energiei, Virgil Popescu, va trebui să spună dacă se vor redeschide șantierele microhidrocentralelor de pe Jiu.

Un deputat gorjean vrea să afle dacă se vor relua lucrările, mai ales în condițiile în care, pe plan național, dar și european se constată o creștere alarmantă a prețului la energia electrică.
”România traversează una dintre cele mai negre perioade din ultimii 30 de ani, din punct de vedere energetic. Suntem, practic, în situația în care riscăm să rămânem în frig și întuneric nu doar din cauza prețurilor la energie care s-au dublat deja și cresc continuu, ci din cauza faptului că România și-a pierdut independența energetică prin eliminarea producătorilor autohtoni și riscă să nu aibă de unde să importe. Din cauza politicilor din ultimii ani, țara noastră nu mai are asigurată rezerva de capacitate, care să asigure adecvanța sistemului energetic, iar in ultimii doi ani România a devenit o țară net importatoare. Din păcate, în viitorul relativ apropiat, principala problemă nu va mai fi prețul ridicat al MW-ului, ci de unde îl luăm. Criza surselor de energie nu este doar în România, dar, spre deosebire de noi, celelalte state ale Uniunii Europene au reușit să își asigure necesarul de consum estimat. Mai mult, în timp ce România închide pe bandă rulantă capacități de producere a energiei considerate poluante, alte state ale Uniunii le bagă în conservare, făcând astfel posibilă redeschiderea lor în orice moment. Principala preocupare a Guvernului României trebuie să fie găsirea urgentă a unor soluții de redobândire a independenței energetice în măsură cât mai mare, pentru a împiedica intrarea în colaps a economiei, care se află deja în mare pericol din acest motiv, dar și pentru a evita situația în care consumatorul final, adică românul de rând, să rămână fără energie electric”, spune Mihai Weber, deputat de Gorj.
Parlamentarul susține că lucrările ar trebui să conti-nue la realizarea celor două microhidrocentrale.
”În aceste condiții, continuarea lucrărilor de amenajare a celor două microhidrocentrale de pe răul Jiu, pe sectorul Livezeni-Bumbești, ar trebui să reprezinte un deziderat cu acțiune imediată. Cu atât mai mult cu cât proiectul este realizat în proporție de peste 90%, iar finalizarea investiției și intrarea în sistem a celor două obiective s-ar face într-un timp relativ scurt. Având în vedere aceste premise, vă rog domnule ministru să-mi răspundeți la următoarele întrebări: 1. Care este viziunea dumneavoastră cu privire la oportunitatea finalizării lucrărilor de investiții la obiectivul ”Amenajarea Hidroenergetică a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbești”? 2. Concret, ministerul pe care îl conduceți are în plan reluarea procedurilor privind redeschiderea șantierelor la cele două obiective pentru a finaliza investiția?”, mai arată parlamentarul.
Ecologistii nu vor sã accepte cã Jiul, în Defileul Jiului, va fi captat si fauna si flora vor fi, dupã cum sustin ei, distruse.
Monika BACIU