Dezvaluiri

Se inchid minele, importam carbune

Se închid minele si se importã carbuneMinele Livezeni si Vulcan rãmân în strategia energeticã, termocentrala Mintia rãmâne cu un singur grup din cele trei, termocentrala Paroseni este inexistentã în document, iar de minele Lupeni si Lonea nu se aminteste absolut nimic.
Proiectul Strategiei Energetice a României 2019-2030 cu perspectiva anului 2050, a fost finalizat. Termocentrala Mintia va rãmâne cu un singur grup, iar viitorul mineritului este incert.  Potrivit documentului final, în Valea Jiului vor rãmâne doar douã unitãti miniere, deocamdatã. Este vorba de minele Livezeni si Vulcan.
Cãrbunele baza în componenta mixului energetic
Potrivit documentului postat pe site-ul Ministerului Energiei, cãrbunele este baza în mixul energetic. Nu neapãrat huila din Valea Jiului, asta desi existã rezerve.
“Cãrbunele este resursa energeticã primarã de bazã în componenta mixului energetic, fiind un combustibil strategic în sustinerea securitãtii energetice nationale si regionale. În perioadele meteorologice extreme, cãrbunele stã la baza rezilientei alimentãrii cu energie si a bunei functionãri a Sistemului Energetic National (SEN), acoperind o treime din necesarul de energie electricã. (…)Resursele de huilã din România cunoscute sunt de 232 mil. tone [85 mil. tep] din care exploatabile în perimetre concesionate 83 mil. tone [30 mil. tep]. La un consum mediu al rezervelor de 0.3 mil. tep/an gradul de asigurare cu resurse de huila este de 104 ani dar exploatarea acestei resurse energetice primare este conditionatã de fezabilitatea economicã a exploatãrilor. Puterea calorificã medie a huilei exploatate în România este de 3.650 kcal/kg”, aratã documentul.
Documentul Ministerului Energiei aratã cã huila extrasã de la minele care vor rãmâne, Livezeni si Vulcan nu va fi suficientã, astfel este nevoie de importuri.
„Necesarul de huilã pentru producerea energiei electrice si termice va fi asigurat din productia minelor Vulcan si Livezeni completat cu necesarul din import, pânã la reconfigurarea capacitãtilor termoenergetice nerentabile de pe huilã pe altã resursã energeticã primarã mai eficientã”, aratã în Proiectul Strategiei Energetice publicat în cursul serii de luni pe site-ul Ministerului Energiei.
În document este prevãzut si faptul cã termocentrala Mintia va rãmâne cu un singur grup energetic.
“Grupurile pe huilã de la Deva, cu exceptia grupului 3, vor fi retrase, cu perspective foarte reduse de a fi repornite. Rezervele de huilã din România sunt imposibil de exploatat în conditii de eficientã economicã, ceea ce face improbabilã construirea unor grupuri noi în locul celor retrase”, mai relevã documentul oficial. Grupul de Lucru dedicat elaborãrii acestui proiect a analizat propunerile si observatiile trimise si a decis asupra integrãrii în document a unora dintre acestea. 
Monika BACIU

28 de comentarii la „Se inchid minele, importam carbune

 • Nimic din ce scrie in strategia energetica referitor la huila nu este sustenabil economic. Acest lucru se stie, dar nu se poate spune direct. Se face progresiv si se vor pune oamenii in fata faptelor. Asta e, parca asa se spune, nu?
  Degeaba exista rezerve de huila in Vale daca exploatarea acestora este neeconomica.
  Rezolvarea este doar una singura care va veni fara nicio indoiala. Sa vedem in cat timp. Oricum nu vorbim de multi ani ci de putini, chiar foarte putini.
  Guvernantii cunosc exact soarta minelor de huila si a termocentralelor. S-a vazut clar ca dupa putina gargara electorala PSD-ul a ajuns exact la solutiile guvernului tehnocrat. Stiau ca astea sunt solutiile reale, dar au mai spus niste povesti … la cerere evident (a alegatorilor, salariati CEH).

 • Termocentrala Paroseni este una moderna modernizata de JAPONEZI si indeplineste toate conditile de Mediu . Daca s-ar face investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan atunci huila din valea jiului va deveni rentabila iar Complexul Energetic Hunedoara nu va mai avea datori ci va fi pe profit . Acum sigur va veni Valter puturosul GRAS oparit cu comentari critice sub diferite nume pentru valea jiului , puturos ordinar .

 • purcaru stamin va sta la consilu de administratie pana va inchide toate minele,

 • oriunde ai merge in tara asta …pomeneste de Valea Jiului….sa vezi reactie din partea celor care aud de ea……..Cu magazinul Altex jefuit ,la cateva zile cu un magazin de piese auto spart ,cu masini la care au fost taiate cauciucurile ,cu o persoana talharita in propriul magazin ,cu furtul fara oprire de la Petrila al gardului ce imprejmuieste mina ,..CE CUVINTE MAI AI MAESTRE ..???????? …DESPRE PROSPERA TA ZONA…..mai are rost sa pomensc ca de munca fugiti ca „dracu de tamaie”…….sau ca printre cei care se dau la asemenea fapte posibil sa fie si de aia …”cu ajutor social „…..sau care au „ramas in pana de bautura”……pana si de ziua mortilor v-ati creat o imagine mizerabila …..cu cersetori si betivani care acostau oamenii in cimitir….CE CUVINTE MAI GASESTI MAESTRE…..deschide geamul la „valorosul tau apartament ” (care valoreaza cat un loc de parcare din bucuresti cluj sau timisoara )si priveste in jur” sa iti vezi realizarile cenusii……..cat il priveste pe „Valter puturosul GRAS oparit „….e intr-o alta lume…..una care incepe serviciul ….una care munceste si care are niste principii…..de aia e unde e……succes cu viitorul tau promitator „la mina „……

 • Valter putoare ce esti , cand ai tu timp sa muncesti ca stai tot timpul pe NET ??? Esti paznic (altceva nu stii sa faci) ?

 • raspunde la comentariu daca te tin balamalele,,,,,si daca esti in stare sa dai un raspuns….lasa-l tu pe valter…..ala e intr-un oras cu 100 de ani inaintea voastra ……si poate isi permite „sa stea toata ziua pe net „…..nici unu dintre voi …marii „viteji” nu sunteti in stare sa argumentati un comentariu decat sa va referiti la o persoana anume …..din imaginea voastra….

 • Valter puturosu , tu te crezi si destept dar nu ai dat raspuns la un comentariu cand cineva a scris ca faci greseli gramaticale . Stai in continuare pe net si critica valea jiului , puturos ordinar ce esti .

 • Valter puturos gras oparit care sta pe internet si critica valea jiului

 • Foarte bine, asta face si Germania si Anglia si Spania. Desi au carbune mai mult si de calitate mai buna decat noi, importa pentru ca e mai ieftin.
  Dar la ei nu statul e patron ci privatul. Din cauza asta noi si cand importam o facem la pret dublu fata de ei.

 • 1-Suntem singura tara din UE si probabil din lume unde nu exista mix energetic.La noi denumirea este o gaselnita a ME care ascunde impotenta de a restructura sectorul de productie al energiei electrice si termice.Mixul energetic este cel care se organizeaza si se realizeaza in aceasi societate de productie, asa cum sunt organizate toate societatile din tarile UE, nu in rapoartele DEN privind starea SEN.
  2-Propunerea de strategie energetica promovata de ME este un dezastru national,care va conduce la pierderi financiare majore ,prin modul in care este gandita piata energiei electrice si gazelor naturale
  3-Ce-i care au praduit 190 mil EURO pentru CTE Paroseni oare ce au avut in cap ?ar fi pacat sa se inchida este totusi cel mai modern grup energetic pe carbune care exista in Romania si din cate cunosc cred ca mai are cam 25 de ani de functionare.
  4-Din pacate distrugerea termoficarilor si mai ales lipsa caldurii, in cazul de fata atat Petrosani si orasele care erau alimentate din CTE Paroseni, cat si ne rezolvarea termoficarii in Deva si continuarea unui SF cu grup pe gn la CTE Mintia, vor avea ca si consecinta majora umplerea spitalelor cu oameni bolnavi,ceea ce denota ca problema asigurarii conditiilor decente de viata oamenilor nu intra in gandirea specialistilor din ME care au realizat strategia energetica.

 • din ce sa faca investiti omule? din alea 2 miliarde de euro datorie pe care il are complexul energit ……..revino cu picioarele pe pamant omule si nu mai scrie tampenile alea …..sti ce o sa se intamle ,iti spun eu ca tu esti aerian ,se inchid minele lonea si lupeni si dupa aia urmeaza livezeniul si vulcanul ,pana in 2024 o sa creasca iarba unde au fost minele,….gandestete bine ce faci si eu zic sa te reprofilezi pe altceva ……….

 • degeaba le explici ce inseamna reprofilarea……degeaba le explici in ce situatie sunt …si mai ales ce situatie ai asteapta…..cum sunt ei in gandire …nu ai ce sa le ceri……daca le pomenesti de reprofilare in zona ….o sa inteleaga „Vestul Salbatic” cum spunea unul pe aici…..nu e unul in stare sa vina cu niste argumente clare la ce le spui…..niste oameni fara viziune ,fara pregatire, usor de manipulat care refuza orice varianta…..inclusiv varianta de „a merge la servici „…..ei saracii injura,fac comparatii cu un anume „Valter”‘ (in cazul meu) ….nici unul nu e in stare sa ofere un raspuns clar la un comentariu…..ca nu scri corect ,ca esti gras,ca esti puturos ,ca esti nebun,ca esti miner ,ba unul ca asi fi lider de sindicat,altul ca asi fi portar si ca de aia am timp sa scriu…..pana la urma te si apuca rasul in hohote de ce le poate debita mintea ….probabil si pe televiziunile care au realizat reportaje in zona lor „prospera” au fost si aia niste nenorociti facuti si comparati in toate felurile…..macar aia au prezentat „prosperitatea’ din zona la nivel national……..sa ai vezi acum….primul cu injuraturi …al doilea la fel…..nu prea ai ce sa le ceri …..asa au fost in gandire in comportament si in vremurile trecute….in aceeasi situatie sunt si acum…..

 • Sa se faca investitii majore in si pentru inchiderea totala cat mai grabnica a C.E.H. – ului !!!

 • …sa nu ingheti la noapte….fara caldura …fara apa calda….decuplat de la energia electrica …posibil si de la gaz ..cu multe facturi neplatite intr-un apartament jegos dintr-un cartier jegos….. plin de „bruneti ” tatuati ….da pe gat paharul si asteapta „socialu”…..maine urmeaza alt furt , alt jaf ,alte articole despre „performantele zonei „….made in Jiului Valey

 • Sunt cele mai dureroase randuri adevarate , pe care le-am citit despre Valea Jiului,Cel mai tare ma doare ca in acest scenariu sumbru, traiesc copii.

 • Exista o scapare din acest „scenariu sumbru ” care bate la usa…..se numeste invatarea unei meseri , gasirea unui loc de munca si seriozitatea in pastrarea acestuia….lucruri care nu sunt chiar de „interes” pt multi oameni ai locului….desi traiesc la limita subzistentei….ani la rand …repet ANI LA RAND ….au facut doar „prezenta pentru o semnatura la AJOFM ” pt a putea beneficia de acel prapadit ajutor de somaj…..desi multi dintre ei fiind apti de munca ,unii chiar aparand la distanta de jumatate de ora la carciuma dupa acea semnatura…..acum ca s-a schimbat legea si multi vor ramane si fara acel „social mizerabil ” se reorienteaza spre alte activitati….si vezi rezultatele …(lucrarea de la Altex ,de la magazinul de piese auto comerciantul talharit in propriul magazin ,hotii de la pietrila ,hotii de carbuni )..sigur ca ai vei auzi cu vechile si prafuitele lor replici…e de vina politicul ,primarul,vestul salbatic Bobtan,televiziunile ca prezinta zona,strainii ca le prezinta realitatea cenusie….si celebrele lor injuraturi ……ei insasi …sub nici o forma…..in urma cu ceva timp pana si primarul din Lupeni umbla prin birturi sa ai adune si sa le ofere locuri de munca …..fiindu-i rusine de un posibil investitor care nu gasea oameni in zona…..la fel au patit si cei de la Strabag care asfalteaza drumul de la Parang ….ca sa nu mai spun de firma care construieste magistrala Brua la Vulcan ….in aceste conditii…..scenariul de care iti este groaza va deveni ma infiorator decat pare…..cu asemenea „gandiri ale locului”

 • e cel care iti spune ca urmeaza o alta noapte de frig pentru tine…..fara utilitati …cu bautura la capul mesei ….si cu un chistoc de tigara ieftina gasita la coltul blocului tau mizerabil ….iti duci zilele consumand aerul de pomana…azi sau cel tarziu maine …un alt jaf ,o alta spargere ,o alta intamplare marca „‘A la Valea Jiului „‘ va fi prezentata aici…..fara apa calda ,fara caldura cu facturi neplatite la utilitati ,cu blocuri intregi goale ,afumate ….cu tovarasi de pahar cu un aspect de muribunzi la tot coltul…..ai reusit sa trimiti un comentariu ,dupa ce ai deschis un ochi si ai realizat ca e ziua…..mai dai pe gat un pahar ….si pomeneste-l pe Valter….ca sa radem cu totii

 • cum de numai injura de toti mortii acest Minerii vaii Jiului?oare s-a aflat cine este si a primit amenintari?

 • Ba , esti prost ? Desulfurarea de la Paroseni functioneaza ? Nici nu va functiona vreodata….

 • se inchid cand o zbura porcu ,din contra, se vor redeschide mine

 • Termocentrala Paroseni este una moderna modernizata pentru acele vremuri de JAPONEZI si nu indeplineste toate conditile de Mediu . Daca s-ar face investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan pentru a se putea inchide, atunci nu va mai avea nici o valoare huila din valea jiului si va deveni nerentabila iar Complexul Energetic Hunedoara nu va mai avea datori ci va fi inchis definitiv .

 • cata ura si invidie…incet sa nu iti plesneasca o vena la gat .in ceea ce priveste atitudinea ta fata de semenii tai imi provoaca repulsie .atata vorbesti de blocuri ,de betivi ,asistati ,tigani etc ,da-mi voie sa te contrazic -HD este in primele 3 judete cu cei mai putini tigani raportat la nr de locuitori,o fi infractionalitatea mare cum spui u si ai drepate -Hunedoara e fruntasa (campioana nationala)la acest capitol-dar de aici si pana la ce debitezi e cale lunga -despre minerit ,nu uita,ca parintii tai au primit caldura si apa calda de pe baza de carbuni si progresul care l-am facut pana acum sa facut pe baza de carbuni indiferent ca vorbim de termoficare,siderurgie etc .minele trebuiau sa functioneze …si importat in acelasi timp si asta ptr ca cel extras de la noi sa fie depozitat pentru ca tine de securitate energetica nationala .facem centrale nucleare …e foarte ok …dar in caz de razboi atea sunt primele bombardate si poti pune mana pe resursele de carbune ….si sunt multe de spus in privinta asta -dar ai creierul prea mic si plin de venin sa poti vedea contextele geopolitice din europa si lume si iti dau doar niste ex,..valea ruhr-ului germania(continua sa extraga carbune lacapacitate maxima fiind pe locul 1 in lume …..dc? te intreb pe tine sa imi raspunzidupa ce te gandesti ca la banii care ii au nemtii ar putea sa le inchida si sa se bazeze pe nucleara ,eoliana,solara etc )tattabanya-ungaria(si astia sunt prosti )polonia,turcia ,grecia,cehia,rusiia etc
  ……….dar parerea mea ca esti un copil fara minte si educatie …iar daca totusi esti mai in varsta …asta probabil se trage de la senilitate sau ai uitat sa iti iei pastilele de dimineata.

 • degeaba este termocentrala moderna daca nu sunt si minele

 • Sa se inchida Complexul Energetic Oltenia (lignit carbune inferior = pamant) !

 • Sa traiasca Complexul Energetic Oltenia (lignit carbune inferior = pamant), dar ieftin si usor de exploatat si culmea ca si mai arde bine !

Comentariile sunt închise.