Guvernul a aprobat, sãptãmâna trecutã, memorandumul privind modificarea unui ajutor de stat acordat Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), pentru includerea în programul de închidere a douã mine neviabile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.

Sindicalistii de la Complexul Energetic Hunedoara sustin cã încã nu se cunosc toate aspectele legate de închiderea celor douã unitãti miniere.

“Dupã ce au aprobat memorandumul urmeazã sã notifice Comisia Europeanã, iar apoi e nevoie de o hotãrâre de Guvern prin care sã le închidã”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele. Ajutorul de stat aprobat în baza prevederilor Deciziei Comisiei Europene 2010/787/ creste cu 129,129 milioane de lei, bani care vor asigura fondurile necesare pentru activitatea de închidere a minelor de huilã necompetitive care induc pierderi pentru CEH. Este vorba despre Exploatarea Minierã Lonea si Exploatarea Minierã Lupeni, care nu au perspective de viabilizare a activitãtii si necesitã trecerea lor imediatã în programul de închidere. Ajutorul de stat este raportat pentru perioada 2011-2024. potrivit sindicalistilor, la cele douã unitãti miniere lucreazã peste 2000 de persoane.

“La Lupeni sunt 1120 de angajati, iar la Lonea sunt 900. Abia dupã ce se stabilesc si celelalte formalitãti vom putea sti ce se va întâmpla cu cei care nu îndeplinesc conditiile de pensionare”, mai spus sursa citatã. Liderii salariatilor sustin cã la cele douã unitãti miniere existã rezerve de cãrbune pentru o perioadã îndelungatã. “La Lupeni stiu cã rezerva este una substantialã”, a mai spus Câmpean. Închiderea celor 2 unitãti se va realiza, astfel, în conditii de sigurantã si protectia mediului, cu conservarea straturilor de cãrbune si evitarea unor eventuale accidente care ar putea apãrea în cazul nerespectãrii prevederilor specifice închiderii minelor. De asemenea, se vor recupera si vor fi aduse la suprafatã utilajele exsitente în aceste mine (motoare, redresoare, statii de transformare etc.), care contin lubrifianti ce pot polua apele subterane.

1-1

Închiderea celor douã unitãti de productie se va realiza pânã la sfârsitul anului 2018. CEH detine licente de exploatare a resurselor miniere pânã în anul 2024 pentru toate cele 4 mine, rezervele industriale sunt estimate la cca. 53 milioane tone, fiind cantonate în patru perimetre miniere în suprafatã totalã de aproximativ 22,3 km2 “În urma analizei unitãtilor miniere dupã indicatorii: rezerva industrialã, grad de asigurare cu rezerve deschise, productie actualã valorificatã si sustenabilitatea acesteia, calitatea productiei – puterea calorificã, cost  unitar realizat si realizabil, total personal existent, productivitate fizicã (Gcal /pers. an), grad de mecanizare al productiei existent si de perspectivã, se constatã cã douã unitãti miniere, Livezeni si Vulcan, pot obtine preturi competitive de valorificare a cãrbunelui, în conditiile alocãrii unor sume minime pentru investitii”, aratã analiza Ministerului Energiei. În conditiile asigurãrii unor surse minime pentru investitii si mentenantã, cele douã unitãti miniere care astãzi înregistreazã cele mai mici costuri de productie (E.M. Livezeni si E.M. Vulcan) pot atinge un nivel competitiv al costurilor de valorificare a cãrbunelui, fatã de cãrbunele de import, tinând cont si de influenta costului de transport cãtre cele douã termocentrale;

Monika BACIU