Se fac someri ca sã ia alimente UE

Numãrul somerilor care se înscriu în aceastã perioadã creste simtitor, pentru cã se apropie distributia alimentelor din Uniunea Europeanã. Cozile la aceste produse vor creste, iar responsabilii din serviciul social de la Petrosani spun cã multi îsi fac astfel de acte doar ca sã ia uleiul si zahãrul.

Tot mai multi oameni vin sã se întregistreze ca someri neindemnizati si dacã acum doi sau trei ani era foarte putini, numãrul lor creste procentual de la an la an. Alimentele ce provin din spatiul intracomunitar se vor distribui la începutul lunii septembrie si pânã atunci oamenii îsi fac actele. „În listele pe care le-am primit de la Consiliul Judetean sunt aproximativ 3.120 de beneficiari. Vor veni ca si anul trecut somerii neindemnizati. Probabil vor intra si cei care la ora actualã nu sunt în evidentele AJOFM. Anul trecut au fost în jur de 290 de someri neindemnizati si anul acesta, din liste rezultã cã sunt 350. Înainte nu erau cã nu se dãdeau alimente”, spune Cristina Mraz, sefa Serviciului Public Local de Asistentã Socialã din Petrosani.

2-1Alimentele se vor distribui, cel mai probabil, în perioada 12 – 16 septembrie si de ele vor beneficia somerii, pensionarii cu venituri mici, asistatii social, persoanele cu handicap si beneficiarii de venit minim garantat. Totusi, cei de la Agentia localã de Ocupare a Fortei de Muncã se gândesc sã le ofere somerilor care se înscriu acum si de lucru. Asta pentru cã multi o fac doar ca sã ateste cu un act si apoi iau alimentele pe care le si vând, chiar dacã acest lucru este absolut interzis si pe fiecare pachet scrie clar cã nu e de vânzare.

Diana Mitrache