Dezastrul financiar cu care se confruntã CEH ajunge la faza demisiilor. Un parlamentar hunedorean îi cere premierului României, Viorica Dãncilã sã îi demitã pe conducãtorii Complexului Energetic Hunedoara si pe cei ai Ministerului Energiei, care se fac vinovati pentru situatia în care se aflã în momentul de fatã societatea.
În plus, parlamentarul mai solicitã si mãsuri urgente pentru salvarea entitãtii energetice de functionarea cãreia depind mii de familii din judet.
“Solicit Guvernului României sã aducã la aceeasi masã, în regim de urgentã, toti decodentii de care face vorbire Ministerul Energiei si sã salveze Complexul Energetic Hunedoara! Solicit Guvernului României sã destituie toti incompetentii din structurile de conducere ale CEH si ale Ministerului Energiei si sã-i trimitã în fata organelor de anchetã! Solicit Guvernului României sã sã ia toate mãsurile necesare pentru salvarea de la dezastru a Vãii Jiului si implicit a judetului Hunedoara! Din aceste considerent, vã rog, doamnã prim-ministru, sã-mi transmiteti cu celeritate punctul dumneavoastrã de vedere si mãsurile concrete înreprinse pentru a salva situatia economicã si socialã din judetul Hunedoara”, aratã parlamentarul hunedorean.
Problemele Complexului Energetic Hunedoara exced competenta Ministerului Energiei. Situatia criticã cu care se confruntã societatea energeticã hunedoreanã reuneste la aceasi masã mai multe ministere si institutii ale statului. Oficialii Ministerului energiei aratã cã problemele cu care se confruntã societatea energeticã hunedoreanã sunt extrem de dificile si este nevoie de implicarea mai multor ministere si autoritãti ale statului.
“În acest moment, orice decizie privind continuarea activitãtii CEH excede competentele stricte ale Ministerului Energiei, ea neputând fi adoptatã decât în consens cu Ministerul Finantelor Publice si ANAF (care au instituit sechestre asupra tuturor bunurilor din patrimoniul CEH), cu Ministerului Mediului si Autoritatea Fondului de Mediu (fatã de care CEH înregistreazã o datorie de peste 2 mld lei generatã de neachizitionarea si nedepunerea la termen a certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã, corespunzãtor anilor 2014, 2015, 2016 si 2017, de amenzile aplicate în conformitate cu prevederile art. 28 alin (4) din HG nr. 780/2006 si care nu exonereazã compania de obligatia de a achizitiona aceste certificate, la care se adaugã si sanctiunea stabilitã de Fondul de Mediu  aferentã neachizitionãrii certificatelor verzi, respectiv amenda datã de ANRE pentru neachizitionarea certificatelor verzi)”, mai noteazã oficialii Ministerului Energiei.
CEH a înregistrat o pierdere curentã de aproape 769 de milioane de lei, o pierdere reportatã de 3.451,9 milioane lei, capitaluri negative de 2.842 lei, datorii de peste 1545 lei si o cifrã de afaceri de doar 433,8 milioane de lei.
Monika BACIU