Scoala viitorului tãu si-a deschis portile elevilor de clasa a VIII-a. Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din Petrosani este singura unitate de învãtãmânt licealã din municipiul Petrosani care calificã elevii în diferite meserii. Pentru a-si populariza oferta educationalã, pe tot parcursul sãptãmânii sunt asteptati aici elevii scolilor generale.

“În aceastã sãptãmânã are loc în toatã tara “sãptãmâna meseriilor” prin care  se promoveazã învãtãmântul profesional si tehnic. La noi la scoalã se desfãsoarã un proiect care este la a treia editie, “Scoala viitorului tãu” în care sunt cuprinse activitãti pe tot parcursul sãptãmânii. A fost o pauzã în care nu au existat clase de învãtãmânt profesional, toti se fãceau tehnicieni si  dispãruserã muncitorii. Ministerul sustine învãtãmântul profesional si tehnic printr-o bursã de 200 de lei lunar”, a declarat Camelia Paraschiv, director adjunct Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida.   Pentru a fi convingãtori, la unitatea de învãtãmânt a avut loc o prezentare practicã a lucrurilor ce pot fi realizate în cadrul specializãrilor. Astfel, s-au  realizat articole vestimentare, coafuri, dar si alte aplicatii practice.

“Am fãcut procesul de functionare al unui dinam, un aparat pentru codul morse, functionarea motorului si o masinutã. Am mai fãcut un joc pentru copii. Dacã îti place ceea ce faci nu e  chiar asa de freu sã le construiesti. Vreau sã continui si în viitor  aceste proiecte”, spune  Adrian Laurentiu Lepãdatu, elev.

„Am fãcut niste haine, este putin greu mai ales când coasem la masinã, trebuie sã fim atente cum manevrãm materialul, sã nu ne prindem degetele pe la masinã, trebuie sã avem grijã, dar cu cât facem mai multe cu atât ne obisnuim. Dacã ne place putem sã devenim designeri”, a spus Eva Elekes, elev.  Toate aceste proiecte sunt realizate din pasiunea elevilor sub îndrumarea cadrelor didactice.

“Proiectele vin din pasiunea copiilor pentru partea electricã, doresc sã lucreze practic multe din domeniul electric, sunt pasionati de noutate, le place sã vadã prin ceea ce creazã cã dobândesc experiente noi în domeniul electric, sunt copii interesati de ceea ce fac. Dintre ei aleg partea electricã si mai departe, sunt curiosi copiii în  adevãratul sens al cuvântului. Domeniul are o astã aplicabilitate practicã si pe viitor va fi mult cãutat pe piata locurilor de muncã deoarece inoveazã. Ei aduc o notã de nou”,  a declarat Georgeta Dãnilã, profesor.

La prezentarea unitãtii de învãtãmânt a luat parte si primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi care a subliniat cât de importantã este cunoasterea unei meserii.  “E o sãptãmânã altfel si si pentru mine sunt noutãti ceea ce ati prezentat. E o ofertã bogatã, dar în acelasi timp calatã pe realitãtile zilei si cred cã scolile profesionale vor veni sã satisfacã si cererea  de locuri de muncã atât în plan local cât si în  plan national sau international. Sunt meserii foarte cãutate si foarte bine remunerate. E o sansã în plus pentru copiii nostri si pentru cei care doresc sã se pregãteascã în aceste meserii foarte cãutate si foarte bine plãtite”,  le-a spus Tiberiu  Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, celor prezenti la  actiune.

Calificare si la nevoile speciale

Începând cu anul scolar viitor, si elevii cu nevoi speciale au o sansã de a se califica într-o meserie. Unitatea de învãtãmânt a obtinut acreditare pentru mai multe specializãri destinate elevilor cu nevoi speciale.

“Anul acesta venim cu oferã la învãtãmântul profesional de o clasã de mecanic auto cu 28 de locuri si o clasã cu 14 locuri, frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist si 14 locuri zugrav, ipsosar, tapetar, vopsitor.  De anul acesta am organizat si învãtãmânt profesional special,  vom merge cu câte o clasã pe an, prin care elevii care au cerinte educationale speciale pot opta si ei sã facã o meserie. Avem o clasã cu 12 locuri, 6 locuri pentru lãcãtus mecanic, prestãri servicii si 6 locuri confectioner  produse textile”, a mai spus Camelia Paraschiv, directorul adjunct al Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida Petrosani.

Monika BACIU