Școala la maturitate are tot mai mulți adepți

Nu au făcut școala la timpul lor și acum au constatat nu doar că nu își pot ajuta copiii la teme, dar și că nu pot obține un job. Vorbim despre zeci de adulți ce urmează clasele de alfabetizare în Valea Jiului, cursuri denumite generic „A doua șansă”. Și acest sistem are, an de an, tot mai mulți cursanți.

Numai la una dintre școlile din Petroșani, adulții ce locuiesc în Colonie vin să învețe carte. Mulți sunt absolut analfabeți, pentru că s-au înscris la cursurile ciclului primar, dar asta, după ce au înțeles că aceasta este singura lor șansă.  „Oamenii sunt interesați să-și termine studiile. Avem solicitări, inclusiv pentru ciclul primar la A doua șansă. Vom face o clasă cu 10 persoane la ciclul primar și încă una, pe ciclul inferior al liceului, cu 12 oameni”, a spus Mihaela Marița, director Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Petroșani.

Anul trecut erau înscriși aproape 200 de astfel de elevi, numai la Școala nr 2 din Colonie, iar ei au între 16 și 50 de ani.

Nu e simplu să nu știi să citești, să nu știi tabla înmulțirii, iar școala le-a mai dat o șansă. A fost greu în on-line, că mulți aveau nevoie de ajutorul fizic al profesorilor, însă, cine a vrut, a recuperat din handicapul dobândit în momentul în care au decis, în copilărie, din motive ce nu mereu au ținut de ei, să lase școala în urmă. Toți spun acum că au greșit, dar că sunt deciși să nu se oprească până nu recuperează viața pierdută.

Diana Mitrache