Satele din Gorj, restricții la apă. Când ne va afecta seceta în Valea Jiului?

Localnicii din mai multe localități din județul Gorj primesc apă cu porția și zile întregi au restricții, din cauza secetei. În Valea Jiului, cei de la Apele Române spun că efectul se va vedea prin septembrie, pentru că acum a pluat cât să nu afecteze alimentarea cu apă a populației.

Localnicii din Scoarța nu mai beneficiază de marți de apă potabilă în fiecare zi. Societatea care furnizează apă în Gorj a anunţat că din cauza secetei va raționaliza consumul de apă, iar în această situație se află mai multe sate din împrejurimi, care primesc apă o dată la două zile.
Cei de la Apele Române, însă, spun că în Valea Jiului încă e bine și că poate prin toamnă vom putea să vorbim de secetă care să afecteze cotele apelor.
„Nivelul apelor a scăzut și la noi în ultima perioadă, dar suntem la cote normale, pentru această perioadă, pentru că nu avem cursuri de apă secate, iar barajul arată bine și nivelul este normal”, a spus Sorin Corici, șeful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.
La noi a plouat, iar în zona de munte, unde se află și acumularea de apă de la Valea de Pești au căzut, săptămâna trecută, 40 l/mp, iar în estul Văii Jiului au fost cam 15 l/mp de precipitații. Dar specialiștii ne spun că toamna va fi secetoasă. „Urmează și la noi o perioadă de secetă, în august și septembrie, când nu vom avea precipitații. Atunci vom avea ceva probleme, dar acum pot să spun că suntem cu nivelurile normale la principalele cursuri de apă”, mai spune Sorin Corici.
An de an, afluenții Jiului din aval seacă și populația rămâne cu restricții la apa potabilă din acest motiv.
Diana Mitrache