Pentru cã nu este în situatie de calamitate sau de extremã urgentã, Consiliul Judetean Hunedoara nu va sprijini cea mai mare unitate medicalã din Valea Jiului.  Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, s-a adresat oficialilor Consiliului Judetean Hunedoara solicitându-le sprijin pentru cea mai mare unitate medicalã din Valea Jiului care deserveste zeci de mii de pacienti anual. Conducerea Consiliului Judetean Hunedoara nu  considerã întemeiatã solicitarea edilului.

“În urma solicitãrii dumneavoastrã (…), înregistratã la Consiliul Judetean Hunedoara (…) vã comunicãm urmãtoarele: art. 15, alin. 1, “prin politicile bugetare locale se poate realiza ajutorarea unitãtilor administrativ-teritoriale, precum si a persoanelor fizice aflate în situatie de extremã dificultate prin alocarea de sume din fondul de rezervã bugetarã constituit în bugetul local; din fondul de  rezervã bugetarã constituit în bugetul local consiliile locale, judetene sau Consiliul General al municipiului Bucuresti, dupã caz, pot aproba acordarea de ajutoare cãtre unitãtile administrativ-teritoriale aflate în situatii de extremã dificultate, la cererea publicã a primarilor acestor unitãti administrativ-teritoriale sau din proprie initiativã”, aratã rãspunsul CJ Hunedoara cu privire la solicitarea primarului municipiului Petrosani.  Oficialii Consiliului Judetean Hunedoara mai motiveazã în baza unei legi refuzul de a da curs solicitãrii.

“Art. 36, alin. 1 – în bugetele locale se înscrie fondul de rezervã bugetarã la dispozitia consiliului local, judetean si a Consiliului General al municipiului Bucuresti, precum si a sectoarelor municipiului Bucuresti, dupã caz,în cotã de pânã la 5% din totalul cheltuielilor. Aceasta se utilizeazã la propunerea ordonatorilor principali de credite, pe bazã de hotãrâri ale consiliilor respective”, pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevãzute apãrute în cursul exercitiului bugetar, pentru înlãturarea efectelor unor calamitãti naturale, precum si pentru acordarea unor ajutoare cãtre alte unitãti administrativ-teritoriale în situatii de extremã dificultate, la cererea publicã a primarilor acestor unitãti ori din initiativã proprie, din legea nr. 273/2006, privind finantele publice locale”, mai aratã rãspunsul. 

Concluzia celor de la Consiliul Judetean Hunedoara este cã “având în vedere prevederile legale mentionate, nu putem da curs solicitãrii dumneavoastrã”. Sevil Shhaideh, vicepremierul României, a declarat la Deva cã Spitalul de Urgentã din Petrosani nu poate beneficia de finantare din partea Consiliului Judetean Hunedoara. “Consiliul Judetean nu poate finanta o institutie a unei alte autoritãti. Astfel, Spitalul de Urgentã din Petrosani nefiind în subordinea Consiliului Judetean Hunedoara nu poate primi fonduri de la CJH. Spitalul Petrosani are un contract de prestãri-servicii cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate, deci nu are o finantare de 100% din bugetul Primãriei Petrosani. Pentru acele aspecte care tin de partea de utilitãti sau functionare este în bugetul municipiului Petrosani”, a declarat, la Deva, Sevil Shhaideh, vicepremierul României.

Vicepremierul României a declarat cã trebuie analizatã situatia de la spitalul din Petrosani. “Dacã municipiul Petrosani are dificultãti în a administra acest spital trebuie sã identificãm împreunã aceste solutii. Municipiul Petrosani poate depune un memoriu cu problemele care le are, sã le analizãm împreunã, sã vedem ce nu este decontat în totalitate si atunci sã întelegem de ce, poate din bugetul propriu municipiul Petrosani nu alocã suficient pentru anumite sectiuni de functionare ale spitalului, dacã municipiul Petrosani nu mai are capacitatea, sã analizãm împreunã cum putem face. Ori facem un parteneriat si cu CJH si în acest sens sã existe posibilitatea de a transfera si din partea CJH sume cãtre spital, iar ultimul element, sã putem analiza pe zona de echipamente, acolo unde nu existã aceastã lipsã de investitii de la Ministerul Sãnãtãtii si lipsa de echipamente”, a mai spus ministrul Dezvoltãrii.  60% din pacientii internati la Spitalul de Urgentã Petrosani sunt din alte localitãti ale Vãii Jiului sau chiar din aceste judete, iar municipalitatea de la Petrosani sustine financiar cheltuielile de functionare. Numai 40% din petrosãneni au beneficiat, anul trecut, de serviciile medicale ale Spitalului de Urgentã din Petrosani, în timp ce 60% din pacientii internati au fost din celelalte localitãti ale Vãii Jiului sau chiar din alte judete. Municipalitatea de la Petrosani nu mai poate sã sustinã singurã cheltuielile de functionare ale unitãtii medicale din Petrosani si astfel solicitã sprijin de la Consiliul Judetean Hunedoara.  Din totalul de 17.039 de pacienti care au fost internati anul trecut la SUP, numai 6.397 au fost din Petrosani. Ceilalti au fost din celelalte localitãti ale Vãii Jiului si din alte judete. Nici în ceea ce priveste spitalizarea de zi situatia nu este mai diferitã. Anul trecut, numãrul pacientilor din Petrosani care au fost internati o singurã zi la SUP a fost de 4.183 dintr-un total de 10.436 de pacienti. În acest sens, edilul a solicitat ajutorul oficialilor CJH, al cãror rãspuns a fost negativ.

Monika BACIU