S ute de oameni, din fiecare oraș al Văii Jiului și-au verificat sănătatea gratuit, grație Salvital. Paramedicii au ajuns în mai multe orașe, iar la finalul acestei săptămâni au fost la Petrila. Oamenii, care suferă de diverse boli, au stat și aici la coadă.

Serviciile oferite de cei care vin cu caravana Salvital sunt așteptate cu sufletul la gură de oameni. Unii spun că asta ar fi singura lor soluție, pentru un simplu diagnostic, în timp ce alții care ajung aici din curiozitate află cât de bolnavi sunt. „Am tot fost la medici și fără niciun rezultat. Sper că aici aflu ceva. Am probleme, că nu pot să respir. Poate aici aflu un diagnostic”, a spus una dintre femeile, care s-a așezat la coadă, înainte chiar de sosirea paramedicilor, în a doua zi de consultații la Petrila,
„Profităm și noi un pic, dacă au ajuns la noi în oraș, iar analizele sunt gratuite. În ziua de azi toate analizele sunt scumpe. Am aflat că sunt aici și am venit”, a completat un alt pacient.
Așa că, fie că sunt bolnavi, fie că nu știu că au probleme, zeci de oameni se așează la coadă. Au stat și la Petrila, și joi și vineri, iar pentru unii a fost momentul în care au descoperit că suferă de boli de care nu știau.
„Joi am fost aici și am făcut analize celor din Petrila, dar nu numai, pentru toți cei acre au dorit să vină. Vine multă lume. În fiecare an, numărul persoanelor care ni se adresează în timpul caravanelor este din ce în ce mai mare. Sunt probleme pe care le descoperim, după analize. Unii au probleme cardiovasculare, hipertensiune, alții, facem osteodensimetria. Unii știu de ele, alții nu”, declară Petru Evesc, paramedic SMURD, Caravana Salvital.
În cadrul caravanei de evaluare a stării de sănătate prin telemedicină și teleconsultații, paramedicii măsoară glicemia; temperatura corporală;
tensiunea arterială; dar se fac și teste de spirometrie pentru identificarea problemelor pulmonare. Cei care vin beneficiază de electrocardiogramă EKG pentru identificarea problemelor cardio; ori li se ia o probă din sânge, celor care iau tratament cu anticoagulante.
Pot fi despitstate și boli arteriale periferice, dar beneficiază și de analiza pentru determinarea hemoglobinei glicozilată, sau de o analiză pentru depistarea osteoporozei.
Diana Mitrache