”Ingerii din iad”, cum sunt numiti salvatorii minieri, au luat drumul pribegiei, ca tineri pensionari, si sfintesc locurile pe unde viata le poarta pasii. Numarul salvatorilor activi este in continua scadere in Valea Jiului.

Un salvator minier se formeaza in ani multi de munca, frica, interventii si antrenament continuu. Pregatirea este extrem de complexa, iar calitatea umana – nebanuita. Solidaritatea, iubirea de semeni, simtul acut al datoriei…  toate, si multe altele le regasesti la ei. Cand ii consideri ca au devenit specialisti cu experienta mortii si vietii, cand intra in mina si stie exact ce are de facut, cand deciziile sale se bazeaza pe interventii multiple si pe reactiile deja stiute ale subpamantului, salvatorii sunt scosi din sistem la doar 45 de ani, varsta la care plenitudinea unui barbat este desavarsita.

S ingur in tara lui

Domokos Miklos a fost salvator minier la Statia de Salvare « Salvamin» Petrosani timp de 14 ani. A lucrat 23 de ani in minerit si cunoste minele din Valea Jiului ca pe propriile buzunare. A participat la marile nenorociri, explozii sau surupari, a salvat oameni si campuri de lucru, dar si-a scos si colegi fara suflare… Rezolvarea multiplelor situatii limita i-a adus lui si colegilor o recunoastere a curajului unor suflete uriase, cu pronuntat spirit de sacrificiu.

In urma cu aproape trei ani, a fost pensionat la varsta de 45 de ani. Din tumultul vietii de salvator sa treci la repaos, pare de necrezut. Multi au avut sentimentul de inutilitate, de regret si marginalizare. Unii s-au reorientat, dar altii s-au prabusit…

Domokos Miklos, salvatorul din Lupeni este tanar bunic, dar amaraciunea sa era distanta care il despartea de fiica, ginere si nepot. in urma cu patru ani s-au stabilit la Roma. Sporadic si sotia pleaca, la munca, in Germania pentru a-si ajuta copiii, cum ii numeste el.

«Da, diferenta de salariu-pensie este considerabila, adica reprezinta 60 la suta din salariu. Fata de cat si cum am muncit mi se pare putin, 23 milioane lei vechi, avand in vedere ca exista functionari care au pensii si de doua-trei ori mai mari. Dar ne descurcam. Mai muncesc la tara, unde si parintii ne-au lasat locul noua, celor mai tineri . Sotia va mai pleca la munca in Germania doua luni la inceputul anului urmator. Copiii, in italia. Deci, nu stam, suntem activi » – facea haz de necaz Domokos Miklos la sfarsitul anului trecut.

De la salvator de vieti, la cascaval

Ramas singur in tara lui, familia fiindu-i departe, nu era o solutie de viata. Acum a plecat si el. Vestea am aflat-o de pe site-urile de socializare, pentru ca salvatorul se descurca excelent si ca internaut. Este la munca in Belgia, unde face munci diferite cu aceeasi demnitate proverbiala a salvatorului, care in toate domeniile de activitate vede partea plina a paharului. Se ocupa cu recoltarea sparanghelului, dar si cu mulsul electric al vacilor si pe linia de productie pana la produsul finit: cascavalul.

Pe Domokos pare a nu-l apasa zicala ”cine am fost si ce am ajuns”, dovada a omului cu minte deschisa, dimpotriva. Si-a distribuit pe internet fotografii cu noile sale preocupari, fara prejudecati, luand senin viata cu tot ce-i ofera.

Dar…

Pentru viitor isi doreste ca tinerii, in care are mare incredere, sa nu mai plece din tara lor pentru ca ei reprezinta viitorul.

« Pe viitor imi doresc, astept o schimbare a acestui guvern, investitii majore care sa creeze locuri de munca pentru romani. Chiar daca sunt mai mici salariile la noi, doi tineri sot-sotie, plus parintii pot trai decent. Vreau ca tinerii nostri sa nu mai fie nevoiti sa plece in tari straine, ci sa ramana sa dezvolte tara asta. Visez la o Romanie civilizata, vreau ca atunci cand nepotelul meu merge pe strada cu o prajitura in mana sa nu fie agresat fizic sau verbal » – a precizat Domokos Miklos.

Oare Occidentul ii va schimba aceasta convingere avand in vedere zicerea verificata in timp ca patria este locul unde te simti acasa?

Se imputineaza ”ingerii din iad”

Dr. ing. Artur Gaman, seful Departamentului de Securitate industriala, sef al Laboratorului

Riscuri-Salvare din cadrul iNSEMEX Petrosani si presedinte al C.A. – Asociatia Salvatorilor Minieri si de Suprafata din Romania, spune ca un salvator se selecteaza dintre specialistii din minerit. Asta pentru ca un salvator trebuie sa salveze si mina in sine, la nevoie, pe langa vieti omenesti. Trebuie sa fie mineri plini, sau sefi de brigada cu experienta si chiar ingineri. Dupa cativa ani de la momentul selectiei urmeaza pregatirea si activitatea propriu-zisa care consta in antrenamente sustinute si interventii.

”Un salvator pe care te poti baza cu adevarat, de valoare, se formeaza in 2-3 ani, timp in care trebuie sa faca frontul, adica sa aiba intervetii la activ, nu doar antrenamentele. Confruntarile cu frontul sunt examene grele” – spune formatorul de salvatori, Artur Gaman. Acesta a precizat ca stie destui salvatori care lucreaza in strainatate pentru ca varsta de pensionare este foarte scazuta, oamenii inca sunt tineri care mai au multe de spus in viata. Unul dintre salvatorii apreciati in tari straine este Victor Hosu, care a lucrat pe o platforma petroliera si in rafinarii din Franta. Artur Gaman a precizat ca numarul salvatorilor este in scadere, proportional cu restrangerea activitatii din mineritul Vaii Jiului.

Dar, se pare ca ”ingerii din iad”, cum sunt numiti salvatorii, sfintesc locurile prin care ii poarta viata.

Ileana Firtulescu