Institutul National de Cercetare INSEMEX Petrosani este gazda celui mai renumit concurs de salvare nationalã, ajuns, în acest an, la editia cu numãrul IX.

Anul trecut, din cauza evenimentelor de la Colectiv, concursul a fost întrerupt, însã, organizatorii spun cã, asa cum i-au obisnuit pe cei care se întrec, si de aceastã datã, salvatorii vor avea de trecut peste un plan bine stabilit si gândit de organizatorii întrecerii. Sunt etape care, în cazuri reale, dacã nu sunt tratate corespunzãtor, rezultatele pot fi dezastruoase.

„Colegii mei au pregãtit niste scenarii care simuleazã o interventie durã în subteran. Ca în fiecare an, diferã conditiile de concurs, fatã de cele din anii trecuti. Sunt o surprizã pentru toatã lumea. Participã la acest concurs, la faza subteranã, echipele din cadrul CEH, dar si ai SNÎMVJ. Vineri are loc etapa a doua a concursului cu salvatorii de suprafatã, unde participã salvatori de la: Lukoil, Petrobrazi, Isalnita, Rovinari, Electrocentrale Craiova, Arcelor Mittal Galati si Metrorex Bucuresti”, a precizat Artur Gãman, director general  INSEMEX Petrosani, organizatorul si gazda întrecerii.

Salvatorii au fost întâmpinati de inspectorii de muncã, de directorii unitãtilor miniere din Valea Jiului, dar si de cei de la Consiliul Judetean Hunedoara, prezent fiind la ceremonia de deschidere a concursului si Sorin Vasilescu, vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara. Cei prezenti, însã, au subliniat importanta acestui concurs.

„Sperãm sã mai avem minerit, asa încât sã putem organiza acest concurs. Îi felicit pe cei care fac eforturi sã îl organizeze si pe cei care concureazã, pentru cã au o activitate importantã. Sã dea Dumnezeu sã vã pãstrati locurile de muncã, sã iesiti mereu cu bine din subteran si sã ne vedem si anul viitor”, a spus Ileana Bodea, sefa SSM din ITM Valea Jiului. Si, ca în orice concurs, nu conteazã neapãrat cine e primul, important e sã participi.

„As vrea sã urez succes tuturor echipelor, pentru cã, în acest concurs nimeni nu câstigã si nimeni nu pierde. Toti au de învãtat si este mult mai usor sã învãtãm din asemenea exercitii, decât în a ne confrunta cu situatii deosebite”, a adãugat dr. Ing. Nicolae Voinoiu, director Inspectia Muncii Bucuresti.  Salvatorii minieri, au de parcurs un anumit traseu, la fel ca în subteran, atunci când salveazã accidentatii în cazul unei surpãri, sau explozii si, fiecare echipaj va fi punctat din punct de vedere al capacitãtilor de a se descurca, chiar si medical. Aceastã categorie socialã, însã, în Valea Jiului este în impas, iar cei de aicii-au cerut ajutor chiar si premierului, la vizita de sãptãmâna trecutã.

„Asa cum s-a subliniat si în discutia ce a avut loc cu domnul premier Ciolos si domnul director general Melczer a ridicat aceastã problemã, va trebui întotdeauna sã existe, indiferent de soarta mineritului, o echipã de salvatori profesionisiti, care sã asigure interventile specifice, pe care ISU sau alte entitãti nu le pot asigura”, a completat Artur Gãman, directorul general al INSEMEX Petrosani.

La INSEMEX, timp de douã zile, la finele acestei sãptãmâni, are loc acest concurs, iar la final, fiecare mai aflã o noutate, se pune la punct cu lipsurile si va sti, în situatii extreme, sã intervinã prompt.

Diana Mitrache