Zeci de salvamontisti din judetul Hunedoara fac voluntariat. Acestia salveazã vieti fãrã a avea beneficii materiale.  Organigramã Serviciului Judetean Salvamont cuprinde douã formatii de salvare montanã repartizate pe toate zonele muntoase distincte din judet si o echipã salvaspeo.
Este vorba de formatia Valea Jiului a cãrei zonã de actiune se întinde pe o parte din zona centralã Retezat, parte din Sureanu Grãdiste si  Retezatul Mic. La nivelul Salvamont Valea Jiului sunt 38 salvatori montani atestati, dintre care 7 angajati cu carte de muncã si 31 cu contracte de voluntariat.
Formatia Salvamont Retezat –Hunedoara are ca zonã de actiune parte din zona centralã Retezat, parte din Sureanu – Grãdiste, parte din Apuseni si parte din Poianã Ruscã.
În cadrul acestei formatii salvamont activeazã 23 de salvatori montani atestati, dintre care 10 angajati cu carte de muncã si 13 persoane cu contracte de voluntariat.
“În cadrul Serviciului Public Judetean activeazã un numãr de 62 de salvatori montani atestati – activi, 19 fiind angajati cu contract de muncã, ceilalti fiind voluntari cu contracte de voluntariat. În echipa salvaspeo activeazã 15 salvatori atestati, voluntari cu contracte de voluntariat”, aratã CJ Hunedoara.
Echipa Salvaspeo are ca zonã de actiune toatã zona carsticã a judetului Hunedoara aproximativ 1000 de pesteri, avene, puturi. Sunt  15 salvatori  atestati din mediul  speologic cu contracte de colaborare si  6 salvatori atestati din mediul  subacvatic (scafandrii).  Echipa Salvaspeo are în dotare o barcã cu motor pentru transport echipã scafandrii si echipament specific de scufundare  în mediul acvatic. Salvatorii montani au participat la sute de  interventii de salvare.
“S-au derulat actiuni de salvare si prim ajutor, numãrul acestora fiind de 531 pânã la 31 decembrie la nivel de judet, majoritatea pe pârtiile de schi, toate fiind finalizate cu succes”, mai aratã raportul CJ Hunedoara.
Investitii
Salvamontisii din judetul Hunedoara au beneficiat si de echipamente. Investitiile din anul trecut s-au rezumat la achizitionarea unei autospeciale 4×4 pentru deplasarea în teren a echipelor de salvare montanã, o remorcã ATV usoarã, necesarã transportului ATV-ului în zona montanã de interventie, o statie meteo performantã pentru analizarea prelucrarea datelor meteo ce vor fi puse la dispozitia turistilor online si o clãdire (Refugiu Salvamont) zona Pietrele.
Actiuni de salvare complexe
Rezultatele activitãtilor reflectã munca si pregãtirea profesionalã de calitate de care au dat dovadã salvatorii în activitatea de salvare montanã. Activitatea de salvare propriu-zisã a solicitat întreaga capacitate a formatiilor, atât din punct de vedere al resurselor umane cât si al celor materiale, precum si mijloacele de transport de care dispun salvatorii montani.
“Trebuie sã reamintim cã activitatea unui salvator montan nu se rezumã doar la salvarea montanã, ea este mult mai complexã si anume: patrulare, permanentã la punctele Salvamont, întretinere si remarcãri de trasee, reparatii refugii si podete si prevenire, fiind astfel deserviti prin activitatea noastrã un numãr de aproximativ 85 000 – 90 000 de turisti anual.   Comparativ cu anii  precedenti s-a observat o crestere a numãrului de persoane la care s-a acordat prim-ajutor, în ciuda faptului cã s-a fãcut multã preventie atât la punctele de permanentã cât si prin intermediul emisiunilor si articolelor de informare din presã si televiziunea localã. Dupã cum se observã si din cazuisticã cel mai mare numãr de accidente se produc pe pârtiile de schi, în cazul nostru: Straja si Râusor unde, datoritã aglomerãrii suprafetei schiabile, se produc majoritatea accidentelor si unde ar trebui sã ne concentrãm eforturile pe viitor împreuna cu Jandarmeria si proprietarii de pârtie pentru prevenirea  accidentelor”, mai aratã raportul.
Cosmin BACIU