Pare un scenariu de film, dar salvamontiștii din toate regiunile țării sunt acum în Parâng, acolo unde se antrenează să lucreze cu elicopterele. Sunt peste 10 cazuri de oameni salvați pe calea aerului, în fiecare an, în fiecare județ, iar salvatorii trebuie să știe când și cum să solicite ajutorul aerian. Din Hunedoara sunt 8 salvamontiști în acest stagiu.

Antrenamentele, așa cum spun salvatorii montani, au loc în masivul Parâng, zona Cheile Galbenului-Baia de Fier, în zona arondată județului Alba.
Exercițiile sunt practic antrenamente în care se perfecționează salvatorii montani din cadrul serviciilor Salvamont din Gorj, Caraș Severin, Hunedoara și Mehedinți și urmărește formarea salvatorilor aero care vor interveni în
salvarea montană cu
elicopterul.
„În zona masivului Parâng, la Baia de Fier, acțiunea se va desfășura
cu scopul de a perfecționa salvatorii aero, care vor interveni în salvarea montană cu elicopterul. Vorbim de aeronava care ap-arține punctului de operare Caransabeș, el fiind arondat masivelor montane din județele alăturate. La această acțiune participă echipaje salvamont din Gorj, Caraș Severin, Hunedoara și Mehedinți”, a spus Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara.
Alături de instructorii asigurați de către Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General de Aviație al MAI, în procesul de pregătire al salvatorilor montani se vor implica și instructori salvatori
montani din cadrul Serviciilor Salvamont din Gorj, Prahova, Mureș și Maramureș. Hunedoara are acolo 8 oameni.
„De la noi din județ sunt 8 salvatori montani, 4 de la formația Hunedoara- Retezat și 4 din Valea Jiului. Dar antrenamentele sunt imporrtante, pentru că, la orice acțiune în care colaborăm cu echipajele aero, trebuie să știm exact cum semnalizăm, cum folosim trolerul de elicopter, unde ne poziționăm când aterizează. Sunt proceduri pe care trebuie să ni le însușim și să le respectăm ”, mai spune șeful Salvamont Hunedoara.
Sunt frecvente astfel de acțiuni la munte, pentru că există situații în care un accidentat nu poate fi dus pe targă și numai de anul trecut au fost peste 10 solicitări în Hunedoara.
„Am avut în masivul Parâmg, în Retezat, în Retezatul Mic, iar în total, cu cele de anul trecut și de acum, sunt cam 10. Avem cam 10 -12 mereu, pe an, pentru că leziunile accidentului sunt destul de severe, iar transportul necesita cam 5 sau 6 ore, ori în atâta timp, e greu să reziști pe targă. Și acelea sunt situațiile în care solicităm ajutor aero. Dar în cazurile în care timpul este favorabil”, spune salvamontistul Ovidiu Bodean.
Acțiunea este organizată de către Departamentul
pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General pentru Aviație al MAI și Salvamont Romania, având ca parteneri locali Consiliul Județean Gorj, Primăria Baia de Fier și Serviciul Public Județean Salvamont Gorj.
Diana Mitrache