În cursul anului 2023, echipa Salvamont din județul Hunedoara a răspuns prompt și eficient la un număr impresionant de 645 de intervenții de salvare și prim ajutor. Aceste acțiuni au avut loc în principal pe pârtiile de schi din zona, cu rezultate remarcabile și toate finalizate cu succes.

Datele statistice relevă că majoritatea incidentelor au avut loc pe cele mai populare pârtii de schi din zonă, cum ar fi Straja, Parâng, Râușor și Pasul Vâlcan. Aici, datorită aglomerării suprafețelor schiabile, se concentrează o proporție semnificativă a accidentelor. În lumina acestor constatări, autoritățile locale și Salvamontul își propun să intensifice eforturile de prevenire a accidentelor în colaborare strânsă cu Jandarmeria și proprietarii de pârtie.
Pe de altă parte, în cadrul unei verificări amănunțite a tuturor pârtiilor de schi din județ, s-a constatat că cele mai multe cazuri de nevoie de intervenție au fost înregistrate în Valea Jiului, un fapt previzibil dat fiind numărul mare de turiști și schiori în această zonă.
Un aspect alarmant evidențiat în raportul Salvamont Hunedoara este legat de lipsa echipamentului adecvat în 149 de cazuri de intervenție. Aceasta subliniază importanța educației și conștientizării în rândul practicanților de sporturi de iarnă cu privire la necesitatea echipamentului corespunzător pentru siguranța lor.
Monika BACIU