Salvamontiștii hunedoreni se perfecționează continuu

Salvamontiștii hunedoreni se antrenează mereu pentru posibilele scenarii în care aceștia pot interveni. Sezonul de iarnă este cel mai solicitant pentru salvamontiști. Sunt turiști care se aventurează în munți fără a ține cont de recomandările salvamontiștilor, sau, alții se accidentează pe pârtiile de schi.

”Perfecționarea continuă a
salvatorilor montani reprezintă o prioritate, iar aceste pregatiri certifică experiența și profesiona-lismul arătat de-a lungul timpului de salvamontiștii care fac parte acum dintr-un sistem integrat de urgență competitive”, arată Salvamont Hunedoara.
Săptămâna trecută, a avut loc o nouă rundă de pregătire profesională a salvatorilor
montani. Antrenamentul a constat în deplasarea de urgență pe schi de tură într-o acțiune de salvare și transportul accidentatului cu
ajutorul tărgii Akj. La sesiunea de pregătire au participat 19 salvatori montani și 3 voluntari aspiranți.

Peste 120 de intervenţii ale salvatorilor montani în ultimele 24 de ore. 10, la Lupeni

Salvamontiştii din ţară au avut 125 de intervenţii de urgenţă în ultimele 24 de ore, cele mai multe înregistrându-se în zona Braşovului.
La Dispeceratul Naţional Salvamont s-au primit 125 de apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor, astfel: 15 apeluri pentru Salvamont Municipiul Braşov, 11 pentru Salvamont Lupeni, 10 pentru Salvamont Alba şi câte 9 pentru Salvamont Borşa, Gorj şi Suceava.
Au mai fost intervenţii ale
salvatorilor montani din Sibiu (8), Caraş Severin-Muntele Mic (7), Voineasa şi Bihor (câte 6).
Apeluri de urgenţă au fost primite şi pentru Salvamont Maramureş, Predeal, Prahova-Buşteni, Neamţ, Vatra Dornei, Azuga, Dâmboviţa, Caraş Severin-Semenic, Mureş, Rodna, Harghita, Prahova, Bran, Cluj, Petroşani, Buzău, Suceava, Gorj, precizează duminică Salvamont.
În cazul acestor intervenţii au fost salvate 125 de persoane. Dintre acestea 47 au fost predate la Ambulanţă sau SMURD
pentru transport la spital. S-a înregistrat şi un deces.
S-au mai primit 63 de apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre domeniile
schiabile şi traseele turistice din zona montană
Monika BACIU