Salvamontistii din Petrosani au demarat o campanie în Masivul Parâng, în urma cãreia urmãresc sã aducã toate pârtiile la standarde de sigurantã. Salvatorii montani spun cã vor sã se asigure cã schiorii care vor ajunge în Parâng, în sezonul de schi, vor fi feriti de pericole ascunse.

Mai precis, salvamontistii au ”periat” fiecare centimetru de pârtie si în zonele unde au descoperit cã existã risc au intervenit. ”Avem mai multe programe de curãtare a pârtiilor de care ne-am apucat în acestã toamnã. Sunt atent verificate toate pârtiile din statiune, pentru cã pot ascunde multe pericole, de la roci ori alte obiecte care, odatã acoperite de zãpadã, pot fi adevãrate capcane”, a spus Dumitru Bârlida, seful Salvamont Parâng. Salvamontistii din Petrosani au mai avut în acest an si o actiune de refacere a marcajelor de pe traseele turistice din masiv, dat fiind faptul cã unele dintre indicatoare au fost fie furate ori degradate de vreme. Pe de altã parte salvamontistii din Parâng au intrat în alertã dat fiind faptul cã se anuntã mai multe zile cu vreme extrem de rece iar pe crestele montane nu este exclus sã se depunã un strat consistent de zãpadã. În aceste conditii, pentru cã încã sunt multi iubitori de trasee de creastã care se aventureazã în drumetii dificile, salvatorii vor patrula crestele Parângului. De altfel, meteorologii au transmis, luni, o informare privind ploi însemnate cantitativ, rãcire accentuatã, intensificãri ale vântului si ninsori la munte, alertã valabilã pânã joi.

În perioada mentionatã în vestul, centrul si nordul tãrii va ploua destul de mult, astfel cã se vor totaliza local peste 20 l/mp si izolat 40-50 l/mp de precipitatii. La munte ploaia se va transforma în lapovitã si ninsoare, iar în masivele din nordul tãrii se va depune strat de zãpadã. Temperaturile vor scãdea destul de mult iar vântul se va intensifica în majoritatea regiunilor si va avea viteze mai mari în cele vestice, sud-vestice si la munte, unde la rafalã se vor depãsi 50…60 km/h, iar pe crestele montane va sufla tare, au avertizat meteorologii.

Maximilian Gânju