[ S-au stins focarele de pestă porcină în Hunedoara ]

V este bună, înainte de Crăciun. În județul Hunedoara nu mai sunt focare active de pestă porcină africană. Asta, însă, nu înseamnă că autoritățile județene nu ne recomandă prudență maximă, mai ales atunci când ne decidem să cumpărăm porci vii.
Măsurile impuse în ultima perioadă, au reușit stoparea cazurilor de pestă porcină în județul nostru. Prefectul Călin Petru Marian spune că nu mai avem niciun focar și că s-au mai depistat cazuri foarte rar la mistreți, dar le recomandă celor ce au în plan să cumpere porc pentru Crăciun să fie prudenți. „La ora aceasta nu mai sunt focare active în gospodăriile populației și nici în fermele de porci. Mai apar mici focare la porcul mistreț. Dar e foarte important ca, atunci când doresc să cumpere porci pentru Crăciun, să identifice gospodării care, la acel moment, nu vor fi în focare. Vorbim de o perioadă de peste o lună și jumătate. Și, dacă cumpără porc înainte de Crăciun, să aibă grijă la accesul persoanelor străine în acele gospodării, că ar putea să devină potențiale surse, dar și să nu dea la porci furaje din zonele în care erau focare”, a p-recizat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
În luna iulie a fost lichidat un focar de pestă porcină la Vulcan, în Valea Jiului.
Și, tot în vară, zona de nord a județului era atent monitorizată, după ce acolo a fost depistată boala la mistreți.
În România sunt active, în prima zi a lunii noiembrie, 585 de focare de pestă porcină africană. 30 dintre acestea au fost depistate în ultima săptămână. Cele mai multe focare sunt în județul Ialomița. Avem focare în județele Alba, Bihor, la Botoșani, Buzău, Călărași, Dolj, Gorj, Ialomița, Iași, Mureș, Prahova, Sălaj, Satu Mare și Teleorman.
Diana Mitrache