D upă mai bine de doi ani, Biroul pentru Pașapoarte s-a redeschis la Petroșani, iar oamenii din zona Văii Jiului nu vor mai fi nevoiți să meargă la Deva pentru acest act. Și, pentru că este cerere, deja programările sunt făcute pe o lună de acum înainte.

Biroul de pașapoarte s-a închis în pandemie, din motive de siguranță și apoi din lipsă de personal, așa că acum, deja oamenii se arată bucuroși că nu mai fac acest drum.
„E bună ideea, că aici mie îmi este mult mai aproape. Vă dați seama că vin din Petrila și aveam nevoie de pașaport, iar
pentru asta mergeam la Deva”, a spus una dintre femeile care a venit în prima zi în care s-a redeschis biroul de la Petroșani, să își facă
acest act.
Prefectul județului Hunedoara a venit în prima zi în care s-a redeschis acest birou, alături de subprefectul Szell Lorincz, cel care s eva ocupa direct de bunul mers al acestui
serviciu de la noi. „Posibilitatea este a veni o dată pe săptămână, iar programul este în ziua de joi, de la ora 10,00 la 14,00. Se fac înscrieri
on-line pe portalul www.epasapoarte.ro și încercăm să facem în jur de 25 de programări pe săptămână. Am văzut chiar că s-au și făcut rezervările pe toată luna ianuarie și ne bucurăm că oamenii sunt digitalizați și au văzut că am demarat această acțiune”, a precizat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
Biroul funcționează în Primăria Petroșani, la parter, iar primarul de aici a spus că a insistat mult ca acesta să se redeschidă, pentru că aici vor veni oamnei din toată Valea Jiului.
„A fost o solicitare de a mea și l-am bătut la cap pe domnul prefect aproape un an de zile să redeschidem acest
birou, pentru că este o necesitate. Cetățenii nu vor mai merge la Deva, din Valea Jiului”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi,
primarul municipiului Petroșani.
„La punctul din Petroșani se pot lua acte pentru pașapoarte
electronice a celor ce locuiesc în România. Cele temporare se preiau doar la Deva. O să
îi rog pe cetățeni să își facă programarea pe site și acolo găsesc toate datele și să solicite pașaportul prin curier”,
a adăugat și Irina Iordache, comandant
al Biroului de
Pașapoarte.
Biroul din Petroșani va fi deschis o dată pe săptămână, pentru că, așa cum a precizat și prefectul este lipsă de personal și, deocmadată nici programul nu poate fi modificat.
Potrivit Instituției Prefectului Județului Hunedoara, doar 4,6 % din populația Văii Jiului vine la Deva să își facă pașaport și că afluența crește în perioadele vacanțelor, sau când vin românii din străinătate să își reînnoiască pașapoartele.
Diana
Mitrache