Primul pas pentru ca statiunea de munte Parâng sã aibã apã potabilã si canalizare a fost fãcut de administratia de la Petrosani. Pe ordinea de zi a Consiliului Local a ajuns un proiect ce a fost fãcut pentru ca studiul de fezabilitate privind aceastã investitie sã fie validat.
Este, asa cum spun cei care l-au initiat, una dintre cele mai importante investitii din ultimele decenii.
„Unul dintre cele mai importante proiecte ale Consiliului local, ai ultimilor 30 de ani, este constituirea Comisiei pentru Parâng, comisie care lucreazã. Primul program de mãsuri a privit respectarea mediului si acum a  venit rândul analizei oportunitãtii realizãrii infrastructurii de calanizare si a apei potabile”, spune Viorel Pascu, consilier local, Primãria Petrosani, initiatorul proiectului din Parâng.
Cabanele si pensiunile de aici au fose septice si vidanjabile si apa o primesc prin sisteme ce preiau aductiuni de la diverse izvoare. Situatia nu poate trena asa la nesfârsit si, pentru siguranta celor ce urcã la munte, s-a luat decizia de a întocmi un studiu. „Apa brutã nu este suficientã în Parâng pentru necesarul actual. Este la un sfert din necesar, pentru cã e nevoie de alte surse de apã, sau sã urce apa în Parâng. Asta constituie o problemã de  securitate a turistilor, pentru care rãspund cei implicati în turism si presupune si realizarea infrastructurii ”, mai spune consilierul local Pascu.
Imediat ce va fi aprobat bugetul, pentru Parâng va fi fãcut acest studiu, cu bani din bugetul orasului. Asta, însã, le impune si cabanierilor sã se implice mai mult.
„Asociatia cabamierilor din Parâng trebuie sã se mobilizeze, sã se adune, sã se aranjeze, sã stabileascã un comitet, care sã îsi scarifice timpul si efortul pntru a-i aduna pe toti cei din Parâng ca sã poarte un dialog civilizat cu autoritãtile locale. Asa, voci care sã acuze sunt, dar nu rezolvã problemele”, a conchis initiatorul proiectului.
Studiul va fi întocmit si apoi existã sanse ca acest proiect sã poatã fi finantat, asa încât problema apei sã fie rezolvatã si aici. De altfel, si inspectorii DSP, ori Apele Române au cerut, în repetate rânduri cabanierilor sã facã eforturi ca aceste probleme sã fie rezolvate pe viitor.
Diana Mitrache