S-a demarat procedura pentru majorarea salariilor la CEH

S alariile minerilor și ale electricienilor de la Complexul Energetic Hunedoara vor crește. Începe, de săptămâna viitoare, procedura de semnare a contractelor, iar în perioada ce va urma, liderii sindicali spun că vor cere inclusiv tichete de vacanță. Dar asta, doar după ce va fi aprobată ordonanța prin care mineritul va fi susținut cu bani.

De la 1 martie, în cadrul Complexului Energetic Hunedoara se vor aplica condițiile speciale conform Legii 197/2021, iar de ele vor beneficia toți angajații de la suprafață, care acum nu au alte tipuri de beneficii, cum ar fi cele de condiții speciale, pe care le au minerii din subteran. Dar, salariile minerilor vor crește tot din martie, etapizat, odată ce vor putea fi introduși în calculul salariilor coeficienții care cresc cu creșterea salariului minim pe economie.
„Urmează ca, de săptămâna viitoare, angajații să semneze. Acei coeficienți de ierhizare se vor aplica apoi în perioada următoare, așa cum am negociat cu adminsitrația. Este de la jumătatea lunii martie, pentru coeficienții de ierarhizare, iar de la finalul lunii martie, va crește și sporul de pericol”, a spus Darius Câmpean, președintele Sindicatului reprezentativ Muntele.
Angajații Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor beneficia și în acest an de vouchere de vacanță. Valoarea unui tichet de vacanță este de 2.550 de lei. Compania are peste 11.000 de salariați, iar asta îi face pe sindicaliștii de la CEH să ia în calcul și acest aspect. „Și noi avem în contract decontarea biletelor de odihnă, dar, din păcate, această clauză nu a fost respectată. După ce se va aproba ordonanța, noi vom face presiuni ca și această clauză din CCM să fie respectată. Noi avem deconturi parțiale, la biletele de odihnă”, susține Darius Câmpean.
Angajații Complexului Energetic Hunedoara primesc bani în plus la salarii de fiecare dată când crește
venitul minim.. Sporul de pericol, în cazul celor de la CEH, este de 72% din salariul minim pe economie, iar coeficienții de ierahizare se aplică odată cu creșterea salariului minim.
Diana Mitrache