S-a dat startul lucrãrilor la BRUA

Conducta de gaze care va tranzita întreg judetul Hunedoara ar putea alimenta si cele douã termocentrale, cea din Vulcan-Paroseni si cea de la Mintia, dacã respectivele capacitãti vor fi rentabilizate si aduse la cerintele  de mediu.
Transgaz a început, în zona Recas, lucrãrile de montare a conductelor din proiectul BRUA –  iar la finalizarea fazei I a proiectului se va asigura fluxul bidirectional de gaze naturale spre: Bulgaria – prin interconectorul Giurgiu – Ruse, si Ungaria – prin interconectorul Horia – Csanadpalota. Potrivit Transgaz, conducta se va desfãsura pe o lungime totalã de 1.318 kilometri.
Gazoductul denumit generic BRUA va trece prin Valea Jiului, pe la Paroseni, foarte aproape de termocentralã, dar si prin arii protejate de pe cuprinsul judetului Hunedoara, fiind amplasate 5 organizãri de santier ce vor urmãri traseul conductei. BRUA se va intersecta cu situri naturale protejate de pe teritoriul judetului nostru cum ar fi: Defileul Jiului, Coridorul Rusca Montanã-Tarcu-Retezat (2,933 km) si se va intersecta cu Geoparcul Dinozaurilor „Tara Hategului”. Traseul conductei este, de asemenea, limitrof ariilor naturale protejate Grãdistea Muncelului-Cioclovina (63 m) ori Parcul National Defileul Jiului. Potrivit Transgaz, proiectul BRUA urmãreste diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale a tãrilor europene; transportul spre pietele europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspicã. Aceastã conductã de transport va permite în viitor interconectarea cu conductele care vor avea ca surse potentiale de alimentare gazele din Marea Neagrã. Interconectivitatea la scarã regionalã a  sistemelor de transport a gazelor naturale va asigura pe termen lung un grad de confort ridicat al populatiei (datã fiind larga utilizare a acestora ca sursã de încãlzire) si va elimina riscul datorat  sincopelor de furnizare, întretinându-se astfel  constantã si continuã activitatea de tip industrial unde gazele naturale reprezintã elemental fundamental în procesele de productie, în  ansamblul sãu, proiectul asigurând o continuã si constantã crestere  economicã si întãrire a stabilitãtii si securitãtii.
Maximilian Gânju