Perioada interbelicã le-a fost readusã în actualitate elevilor care au dat Bacalaureatul luni dimineatã, iar la proba scrisã fiecare a spus cã s-a descurcat cu bine. Nu a fost usor, însã, asa cum au afirmat primii care au pãrãsit sala de examen, dacã au citit un pic, nu aveau cum sã nu stie.

„Ion”, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de rãzboi”,  „Baltagul”. ori „Enigma Otiliei” au fost titlurile la alegere pentru cei care au absolvit liceul la profilul real, în timp ce la uman, s-a marsat pe romanul psihologic.  Primii care iesit pe usa liceului, dupã douã ore si jumãtate de scris, ne-au mãrturisit cã s-au descurcat si chiar cã vor lua note mari. „Foarte usor a fost. Am avut de fãcut un eseu argumentativ si un roman interbelic Am ales Enigma Otiliei”, ne-a spus primul elev care a iesit pe usa liceului, în timp ce al doilea, ne-a explicat cã l-a preferat pe Camil Petrescu.

„Nu a fost foarte greu. Subiectele au fost usoare si chiar nu mã asteptam sã fie chiar „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de rãzboi”. O sã iau sper cam 8,80”, a afirmat absolventul. ”Eu sunt mai relaxat. Subiectul II mi-a plãcut, cã era pe gustul meu si mi se cam potriveste. Am scris despre rolul electronicelor în viata tinerilor. Nu sunt geniu, dar iau maxim 7”, a sustinut un alt absolvent, mult mai relaxat la acest examn, dupã cum a si spus. „A fost destul de usor. Mã asteptam la ceva mai greu. Subiectul III mi-a dat încredere mai mare în mine. Am zis la început cã nici nu mã uit, ca poate mã panichez, dar apoi când am vãzut mi s-a pãrut usor. Am ales „Ion” de Rebreanu.  Sper sã iau cel putin un 8”, a fost o altã pãrere.

Elevii absolventi au mai avut de explicat si rolul cratimei într-un cuvânt, sã scrie sinonimele unor cuvinte din text, sã identifice motive literare, ori firguri de stil. Bacalaureatul continuã miercuri cu proba la matematicã, iar marti are loc proba scrisã la limba maternã.

Diana Mitrache