Riscul de avalanse in zonele de creasta din muntii Hunedoarei este aproape maxim, iar zapada poate oricand sa plece la vale.

Salvamontistii hunedoreni ii sfatuiesc pe turisti sa nu se aventureze pe traseele de creasta cel putin inca doua saptamani, pentru ca oricand se poate produce o avalansa. „In ultima perioada s-au produs mai multe avalanse in zonele muntoase, la peste 1.500 de metri altitudine, pe pantele care au inclinatii mai mari de 25 – 30 de grade. Pericolul de avalansa persista in continuare”, a declarat Ovidiu Bodean, seful Salvamont Hunedoara. Numai in zona Rausor din Retezat au fost circa 30 de avalanse mai mari sau mai mici, care au blocat si drumul de acces spre statiunea hunedoreana.

Nu numai zapada a plecat la vale, ci a antrenat si pietre, lemne sau frunze, insa aici nu mai este pericol, pentru ca zapada inmuiata a plecat de pe ambele fete. In zonele de creasta, insa, unde sunt suprafete foarte mari, pericolul se mentine, fie ca vorbim despre Retezat, Parang sau Masivul Valcan. Ovidiu Bodean spune ca, pe o scara de unu la cinci, riscul de producere a unei alunecari de zapada este de 4 spre 5, iar avalansele pot fi declansate de turisti sau chiar de animale, cum sunt caprele negre.

Seful Serviciului Public Salvamont Hunedoara a mai precizat ca trebuie sa mai treaca doua – trei cicluri de temperaturi ridicate – temperaturi scazute, asa incat straturile de zapada depuse pe creste sa intre in coeziune, iar asta inseamna inca vreo saptamani. In aceasta perioada, turistii sunt sfatuiti sa nu se aventureze pe trasee de creasta.

Carmen Cosman