Î n cea de a doua săptămână din luna octombrie, la Petroșani vine comisarul european Elisa Ferreira și ministrul Fondurilor Europene. Este o vizită de lucru și cel puțin o oră, delegația va sta și la fosta mină Petrila. Sunt bani europeni ce pot veni direct, iar oficialitățile de la noi caută să atragă astfel de bani, dincolo de banii ce vin pe Tranziție Justă, ori ITI Valea Jiului.

Comisarului European pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira și a ministrului Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș care vor fi prezenți săptămâna viitoare aici, pentru a cunoaște îndeaproape problemele Văii Jiului și pentru a discuta cu autoritățile despre soluțiile de dezvoltare ale celor 6 localități și, mai ales, despre soluțiile de finanțare a acestora.
„O oră va fi la mina Petrila, unde noi, Consiliul Județean, împreună cu cei din Asociația Planeta Petrila și arhitectul Danciu, vom povesti ce vrem acolo. Pentru Comisia Europeană este un lucru bine văzut și asta va aduce bani direct de la Comisia Europeană, fără să mai treacă prin ceea ce înseamnă Guvernul României”, a spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Despre banii europeni ce pot veni în Valea Jiului vor fi discuția, iar la întâlniri participă și ministrul Fondurilor Europene.Ioan Marcel Boloș.
„În 6 octombrie, în Valea Jiului, vor veni comisarul european Ferreira și ministrul Fondurilor Europene cu o echipă de la ADR Vest, conducerea CJH și primarii din Valea Jiului. Vom discuta despre dezvoltarea Văii Jiului, avându-se în vedere că vin bani și prin ITI Valea Jiului, sau Tranziția Justă, de la UE”, mai spune Costel Avram.
Este momentul ca discuțiile să fie purtate concret, pe proiecte și sume de bani ce vor veni, pentru a înlocui mineritul.
„Am mers pe directivele Uniunii Europene și am închis minele, darîn schimb, nu am fost ajutați să punem nimic în loc. Mergem pe directivele UE, dar ei trebuie să ne ajute. În 1996 am făcut la fel și acum am ajuns aici. Încă merge, că sunt pensiile mari ale minerilor care încă locuiesc aici. Asta este viața, ei vor pleca și Valea Jiului ar putea să intre pe o cale dificilă”, a conchis Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Pentru județul Hunedoara sunt disponibili nu mai puțin de 284 de milioane de euro, bani pe care, așa cum spun cei care gestionează sistemul ITI (Inițiativa Teritorială Integrată) Valea Jiului.
Toți primarii din Valea Jiului au pregătite proiecte. Acestea se referă la: reabilitarea clădirilor în Valea Jiului – îmbunătățirea eficienței energetice, competiății de ciclism, HUB-uri digitale, rețele de servicii de sprijin pentru afaceri, turism și ospitalitate, ori chiar construirea unor centrale electrice fotovoltaice, dar și despre modalitatea în care aici pot fi atrase firme care să creeze locuri de muncă.
Diana Mitrache