Respect pentru legende

Ion Oblemenco – Craiova, Valentin Stãnescu – Bucuresti (stadionul Giulesti), Iuliu Bodola – Oradea, Dan Pãltinisan – Timisoara, Franz Neumann – Arad, Mircea Chivu – Resita, Anghel Iordãnescu – Voluntari… Sunt doar câteva exemple de nume de stadioane, date în memoria sau în cinstea unor glorii ale sportului, ale fotbalului în principal. Ca sã nu mai vorbim de sãli de sport, da` la noi nu e cazul.
Echipa Jiul Petrosani se apropie de suta de ani (în 2019), Minerul Lupeni a fãcut si ea glorie din anii `20 încoace, pânã într-o vreme. Nume de mari jucãtori au fost legate de momentele bune si urmând exemplele de mai sus, i se putea da un nume si stadionului din Petrosani si chiar din Lupeni, ambele orase având prezente ani buni în Divizia „A”.
Chiar într-o discutie cu unul dintre simbolurile jiuliste, Gigi Multescu, acesta era total de acord cã cel mai nimerit pentru stadionul Jiul ar fi cel al lui Petre Libardi. Jucãtorul emblematic al anilor `60-`70 la Jiul, apoi conducãtor sau antrenor, Libardi a fost figura centralã la Jiul Petrosani mai bine de douã decenii. S-au dat atâtea titluri de Cetãtean de Onoare (mãcar Libardi îl are!) aiurea în ultimii 25 de ani, cea mai rusinoasã asociere fiind cea dintre Casa de Culturã a Sindicatelor si Ion Dulãmitã, care are doar meritul cã a fost un director criptocomunist pânã în mãduva oaselor, un ciubucar si machitor de elitã mondialã si îsi are numele pus pe frontispiciul respectivei institutii, chestiune absolut inadmisibilã!
În schimb, pentru Petre Libardi – despre a cãrui performante nu ne-ar ajunge sã scriem multe, foarte multe pagini… – nu s-a putut gãsi o solutie. Spun „nu s-a putut”, întrucât mai marii zilei din municipiul Petrosani ar putea oricând sã ia o astfel e decizie.
Cum ar fi stadionul „Petre Libardi” din Petrosani sau „Carol Creiniceanu” din Lupeni. Cei doi ar rãmâne printre noi, pentru eternitate. Au fost doi mari fotbalisti care au creat o gravitatie în jurul lor, care au adunat sute de copii, lectia lor de mari campioni fiind lectia compasiunii si a efortului voluntar. Acum rãsplata ar trebui întoarsã.
Mãcar pentru a-i aseza la loc de simbol.
Genu TUTU