Resmeritã acuzã conducerea CEH de blocaj

Angajatii Complexului Energetic Hunedoara sunt prinsi într-un impas. Cei care îndeplinesc conditiile de pensionare nu pot face demersurile, acuzã Cristian Resmeritã. Senatorul acuzã conducerea Complexului Energetic Hunedoara de faptul cã blocheazã procedura.
”Anul trecut a fost promulgatã Legea 135, legea Resmeritã, care prevede ca stagiul de cotizare sã scadã de la 20 de ani, la 15 ani, pentru cei care lucreazã la exploatãrile miniere care se aflã pe program de închidere. Pânã în momentul de fatã ne aflãm într-un  oarecare impas cu aceastã lege. Doresc sã precizez faptul cã nimic nu decurge liniar. Pe SNÎMVJ nu avem probleme. Ce nu am înteles este faptul cã de ce dosare ale angajatilor care lucreazã la Lupeni si Lonea au fost respinse de Casa de Pensii”,  a declarat Cristian Resmeritã, senator PSD.
Potrivit sursei citate, încã din luna octombrie a anului trecut, cei de la Casa Nationalã de Pensii le solicitau oficialilor Complexului Energetic Hunedoara anumite informatii. Nici mãcar pânã astãzi nu le-au primit.
”În data de 31.10.2019 Casa Nationalã de Pensii trimite o adresã celor de la Complexul Energetic Hunedoara adresatã directorului general Dioane Samuel prin care spune ”în vederea evitãrii erorilor în deschiderea drepturilor de pensie în baza prevederilor Legii 135/2019 potrivit cãrora pot beneficia de pensie cu limitã de vârstã cu reducerea vârstei standard de pensionare de 20 de ani, si persoanele în cazul cãrora activitatea minierã a încetat cu conditia de a-si fi îndeplinit 15 ani”. Casa de Pensii roagã Complexul Energetic Hunedoara în 31.10.2019, acum patru luni, sã transmitã niste lucruri. Ei doresc sã stie datele acordului în care s-au fãcut disponibilizãrile si dacã dupã stabilirea datei de încetare a activitãtii miniere o persoanã mai poate fi angajatã pe o perioadã determinatã. Dupã patru luni de zile Complexul Energetic Hunedoara nu a trimis niciun rãspuns la aceastã solicitare”, mai spune sursa citatã.
Senatorul a gãsit si vinovatii. Pe Cristian Rosu, administrator special al CEH si Samuel Dioane, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.
”Eu consider cã principalii vinovati sunt doi, domnul director general Dioane Samuel cãruia i-a fost adresatã aceastã hârtie. Al doilea vinovat, care a venit din data de 26 noiembrie, administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Rosu Cristian. Consider cã în momentul de fatã aceste douã persoane se fac vinovate de faptul cã foarte multi oameni care lucreazã la Lupeni si Lonea, exploatãri aflate pe programele de închidere, au dosarele de pensie respinse. Nu stiu dacã acele dosare erau acceptate sau nu în conditiile în care aceastã întrebare era corectã sau nu, dar nu pot întelege cum de patru luni de zile nu se poate rãspunde la o întrebare de al cãrei rãspuns depinde viitorul a sute de oameni. În cadrul Complexului Energetic Hunedoara sunt sute de oameni care îndeplinesc conditiile de 45 de ani vechime de muncã în subteran”, mai spune senatorul PSD, Cristian Resmeritã.
Cristian Resmeritã sustine cã ia în considerare oferirea de consultatii juridice gratuite salariatilor Complexului Energetic Hunedoara în cazul în care acestia vor sã dea în judecatã conducerea societãtii energetice. În plus, senatorul îl va informa si pe ministrul Energiei despre aceste probleme de la Complexul Energetic Hunedoara.
Cosmin BACIU

2 comentarii la „Resmeritã acuzã conducerea CEH de blocaj

  • 23 februarie 2020 la 21:09
    Permalink

    Sa se pensioneze cat mai multi deoarece este nevoie sa se faca repede angajari (contra cost 1000 euro) ca este nrvoie urgenta de bani.

  • 24 februarie 2020 la 14:25
    Permalink

    Dl profesor in ceea ce susti duce la inchiderea minelor , dece nu vi si cu solutii de mentinere a minelor pe linia de plutire ,fiinca cu vrajeala ta le ingropi.

Comentariile sunt închise.