Rentabilizarea SNH poate duce la disponibilizãri

Minele viabile din Valea Jiului pot rãmâne fãrã personal. Reprezentantii Ministerului Energiei spun cã existã pe viitor posibilitatea de angajare de personal la minele viabile din Valea Jiului, însã, în prealabil, se va realiza o analizã dupã fuziunea dintre cele douã entitãti. În primul rând, se va lua în calcul rentabilizarea societãtii, lucru care poate însemna si disponibilizãri de personal.

”Vom sprijini în continuare orice initiativã a SNH SA referitoare la întinerirea fortei de muncã, însã mai trebuie sã precizãm faptul cã procesul de fuziune al Societãtii Nationale a Huilei SA Petrosani cu Complexul Energetic Hunedoara este aproape de finalizare, moment dupã care este de presupus a se reanaliza structura de personal al întregului complex.

Obiectivul principal al noii structuri va fi rentabilizarea activitãtii astfel încât sã devinã atractivã pe piata de energie având în vedere perspectiva privatizãrii conform angajamentelor asumate de statul român cu organisme financiare, FMI, BM si Uniunea Europeanã. În acest context politica de personal va trebui adaptatã noilor conditii de desfãsurare a activitãtii, iar Ministerul Economiei va manifesta, ca si pânã acum, aceeasi sustinere fatã de toate initiativele propuse pentru atingerea acestui obiectiv”, spun reprezentantii Ministerului Energiei.

Din cauza reorganizãrii Societãtii Nationale a Huilei Petrosani au existat mai multe proceduri de reducere a personaluluil. Pânã acum acestea s-au realizat pe cale naturalã, dupã cum spun reprezentantii ministerului de resort. ”Societatea Nationalã a Huilei Valea Jiului a parcurs pânã în prezent un îndelungat proces de reorganizare al cãrui scop a fost reducerea pierderilor înregistrate din activitatea de productie. Procesul de reorganizare a presupus inclusiv reducerea personalului atât pe cale natural ã (pensionare la limitã de vârstã) cât si prin aplicarea mãsurilor de concediere colectivã. În prezent SNH are 5114 salariati cu o medie de vârstã de 42,6 ani, care raportat la vârsta de pensionare din minerit (45 de ani cu 20 de ani în conditii speciale), constituie atât o justificare cât si un argument favorabil pentru angajarea unei forte de muncã tinere”, mai spun reprezentantii Ministerului Energiei.

În urma demersurilor SNH, s-a realizat o primã etapã a procesului de întinerire a fortei de muncã în cadrul societãtii prin recrutarea a 60 de muncitori necalificati la Exploatarea Huilei Lupeni. Aceste angajãri se realizeazã pe o perioadã de timp determinatã, si anume pe 6 luni.

Monika BACIU

4 comentarii la „Rentabilizarea SNH poate duce la disponibilizãri

 • 27 iunie 2013 la 09:38
  Permalink

  Valea jiului a votat tot timpul cu PSD-ul dar ei cand vin la guvernare uita repede de noi minerii,NU osa mai votam cu PSD-ul,sa auda bine parlamentari Cristian Resmerita si Cosmin Nicula.

 • 27 iunie 2013 la 09:46
  Permalink

  Pensia la mineri care acum iasa la pensie este mica pentru ca deputatul Cristian Resmerita si senatorul Cosmin Nicula,PSD,nu se tine de promisiunea facuta in campania electorala de anul trecut cand a promis ca va schimba la legea pensilor PENTRU MINERI SA NU SE MAI IMPARTA LA 30 CI LA 20 ASA CUM A FOST IN LEGEA VECHE PANA IN 2011.

 • 27 iunie 2013 la 12:57
  Permalink

  de ce nu fac reduceri de personal din cei care stau degeaba prin companie sau din cei cu salarii imense pe noi minerii nu ne mai apara nimeni la d na cimpeanu asa sa i ajute DUMNEZEU cum ne a mintit ea cu legea pensiilor

 • 27 iunie 2013 la 23:19
  Permalink

  aveti lideri de sindicat buni.sa vedeti la noile negocieri cum se poierd din drepturi.nica si cimpean au fost cumparati fiind facuti inspectori sociali cu salar de 4200ro.o sa pierdeti la curent,la salar …noroc bun.

Comentariile sunt închise.