REMEMBER | În urmă cu 48 de ani (2 octombrie 1974) JIUL PETROȘANI CÂȘTIGA ÎN CUPA CUPELOR

Epopeea scoțiană
J iul câștigase Cupa României
pe 23 iunie 1974 (4-2 în finala cu „Poli”Timișoara), ceea ce-i conferea dreptul de a juca în competiția europeană Cupa Cupelor. Tragerea la sorți n-a fost una tocmai cu noroc, sorții scoțându-i din urnă o puternică echipă din Scoția la ora aceea, Dundee United.

P lecați la drum… fără hartă!?
Prima partidă a Jiului în Scoția a fost îmbrăcată în haina unei aventuri totale. Partida tur din Scoția urma să aibe loc miercuri, 18 septembrie 1974, iar Jiul a intrat în această aventură fără niciun fel de informație prealabilă, nici măcar legată de traseu!? Așa cum menționa o cronică a timpului în ziarul „Steagul Roșu” (Ion Vulpe), „Jiul a plecat la Dundee în postura unui grup turistic fără hărți”. Desigur raportat la mijloacele de comunicație și transport de azi, explicația ține de domeniul comicului.
Echipa a plecat în cursul zilei de marți, prin Amsterdam, apoi la Glasgow a pierdut niște legături de tren, ajungând la Dundee în cursul zilei de miercuri la ora 4 dimineața, în ziua partidei! Și astfel, Dundee United-Jiul 3-0 (2-0), cu primul gol marcat din ofsaid, gol validat de arbitrul olandez Eric Boosten.
Prin declarațiile sale optimiste la venirea în țară, antrenorul Titus Ozon, părea încrezător:
„Dundee United e o echipă robustă, care practică un joc specific „insularilor”, de angajament total, deseori peste limita admisă de regulament. Cu aceleași arme se va prezenta, desigur, și la Petroșani. Cât privește Jiul nu pot reproșa ceva apărătorilor, care și-au făcut datoria, dăruindu-se în joc. Deficitar rămâne atacul, care a acționat cu teamă. Nu vreau să scuz înfrângerea, dar arbitrii olandezi și-au adus…contribuția la înscrierea primului gol (din ofsaid). Cu mai multă atenție se putea evita înscrierea celorlalte două goluri. La 0-2 pentru noi era cu totul altceva…
-Avem, totuși, șanse?
-Ne așteptă un joc tot atât de greu ca primul, mai ales că scoțienii sunt hotărâți să-și apere handicapul, să se califice în cea de-a doua manșă a Cupei Cupelor”
Și-a venit ziua revanșei!
Două săptămâni mai târziu, miercuri, 2 octombrie 1974. Zi rece de toamnă, dar bună de fotbal. Presa locală
inventaria:„Minerii Văii Jiului angajați plenar în marea întrecere”, „Abatajul-școala oamenilor oțeliți” sau „Extracția de cărbune în perspectiva viitorului cincinal”, erau titluri care ne sufocau.
La televizor „se dădea”, seara, „Festivalul cântecului ostășesc” sau filmul artistic „Fisura” cu Bette Davis. Dar și, culmea, un meci în direct, de la ora 15:00, din Cupa U.E.F.A., Steagul Roșu Brașov- Besiktaș Istanbul, preferat de TVR celui dintre Jiul și Dundee United. În fine, la cele două cinematografe din

Petroșani rulau „Mamă vitregă” la
cinema „7 Noiembrie” și „Cojocelul
fermecat” la cinema „Republica”.
10.000 de oameni veniți din toată Valea Jiului umplu la refuz, înainte cu o oră de începerea meciului, micile
tribune ale vechiului stadion „Jiul” (acum Parcul „Carol Schreter”), asistând la un meci senzațional.
Jiul pornește furibund, neluând în

calcul handicapul de 0-3 în Scoția și deschide scorul în min.15: combinație G.Stan-Libardi, mingea ajunge la Bela Rozsnyai care îl învinge pe portarul McAlpine. Rozsnay și Libardi fac ravagii în preajma careului scoțian, venind astfel și golul de 2-0 în minutul 34: Libardi execută un șut de la 22 m, deviat în
corner de portarul McAlpine, corner executat de Rozsnyai și reluat de Gogu Tonca, cu capul, în plasă! Spre stupoarea generală, în min.55 cel mai bun jucător de pe teren, Libardi, este schimbat cu Fildiroiu! Atacul nu mai funcționează, în condițiile în care Gigi Mulțescu și Al. Nagy nu sunt în cea mai bună zi, Stoichiță joacă timorat, Tonca se accidentează și este schimbat cu C. Mușat, se joacă tot mai confuz…
Și astfel se spulberă un vis, Jiul fiind foarte aproape de o calificare istorică într-o fază superioară a unei cupe europene.