Universitatea din Petrosani si Primãria municipiului Petrosani au organizat, la Sala Sporturilor din localitate un adevãrat regal al handbalului, dedicat celor 7 decenii de la înfiintarea sectiei de handbal Stiinta.
Nume sonore din handbalul românesc au venit, din SUA, pânã în Europa, sã participe la ceea ce s-ar putea numi cu lejeritate un adevãrat regal al handbalului de pe aceste meleaguri. Toti cei prezenti au primit cadouri si au fost omagiati în acest cadru festiv, alãturi de ei fiind Rectorul Universitãtii din Petrosani si Primarul municipiului.
„Dragi foste mari glorii ale handbalului românesc, bine ati venit! Mã bucur cã astãzi suntem împreunã la un eveniment foarte important pentru istoria sportivã a Petrosaniului. Îi felicit pe toti cei care au venit, de-a lungul timpul la Stiinta Petrosani. Se vede, încã o datã, cã aceastã întrepãtrundere între ceea ce înseamnã viata sportivã si cea culturalã, sau cea educativã a Vãii Jiului, concurã si sunt perioade în care aceste echipe sportive au fãcut ca numele orasului nostru sã fie acolo îi este locul. Istoria sportivã a Petrosaniului este una impresionatã, dar stim cã la Petrosani au existat si existã oameni care iubesc sportul si au fãcut performantã la un moment dat”, a spus, în deschiderea evenimentului, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, cãruia i-a fost alãturi prof dr ing habil Sorin Radu, Rectorul Universitãtii din Petrosani.
„Poate nu întâmplãtor, acum, la 5 octombrie, când sãrbãtorim Ziua Mondialã a Educatiei, avem sansa ca aceastã sãrbãtoare sã fie una a sportului si a educatiei. Este, poate, unul dintre cele mai importante dovezi de educatie, activitatea sportivã. Ea modeleazã si creazã  caractere. Creazã prietenii, induce spiritul de echipã, dovadã cã toti cei care au practicat un sport de echipã, au ajuns mari personalitãti cu care se mândreste nu numai România, ci întreaga lume. Ca rector, doresc ca sã vã spun cã Stiinta Petrosani, ca si Club, a avut performante la rugby, handbal, fotbal, baschet, schi, taekwondo si altele”, le-a spus tuturor, rectorul Universitãtii din Petrosani.

Despre performante si reusite au vorbit si sportivii si antrenori de aici, iar regalul handbalistic i-a aliniat, în teren pe cei care cândva au jucat pentru Petrosani. „Sunt 70 de ani de când s-a înfiintat Clubul Stiinta Petrosani. În 1948 a fost înfiintatã Universitatea din Petrosani, iar în 1949, au fost înfiintate sectiile sportive de fotbal, handbal si rugby. La handbal a fost palmares în anii în care România avea cel mai înalt palmares mondial. România a intrat în Divizia A si juca  de la egal cu cei mai mari campioni mondiali ai acelor vremuri. Lista e lungã: Gruia, Chicit, Birtalan, foarte multi si e gresit sã mã apuc sã îi enumãr, cã uit. Am fost 20 de ani campioni mondiali. Handbalul este sportul care, pânã la gimnasticã, a adus cele mai mari trofee si câstiguri tãrii pe plan sportiv. Am vrut sã facem aceastã întâlnire, care a luat o amploare la care nu ne asteptam, când ne-am trezit cã vin din Spania, Irlanda, Austria, SUA si Ungaria, toti fosti jucãtori al Stiinta Petrosani”, a spus Cristian Ropan, fost handbalist la Stiinta Petrosani.
La eveniment, pe de o parte, au fost strigati, ca la catalog, handbalistii, toti bãrbati, iar de partea cealaltã, ca un paradox, au fost tinerele sportive pe care le-a pornit la drum Edith Mileti. „Doar 44 de ani de activitate am, ca antrenor, plus alti 10 ca jucãtoare. E o viatã, da. A fost si greu si cu rezultate si bilantul este cumva în favoarea mea. Si bãieti am format si fete, iar ultima care ne poartã cu mândrie numele este Patricia Vizitiu. Dar o amintesc si pe Valentina Palici, fostã Bardac, Cristiana Timofte. Îmi creste inima de bucurie când joacã bine si eu le vãd. Generatia de azi, junioarele II si III, de la CSS, deocamdatã sunt înscrise în campionat si le am acum aici, alãturi. Sã sperãm cã ne calificãm, asa ca anul trecut, la turneul final”, a spus Edith Mileti, fostã antrenoare la Petrosani.
La acest eveniment a ajuns si un mare antrenor al tuturor timpurilor, pe care administratia de la Petrosani l-a numit Cetãtean de onoare si i-a decernat acest titlul onorific. Noi l-am gãsit în sala sporturilor. „Am rezultate notabile la nivel national. Am luat Cupa Europeanã si sunt antrenor emerit. Am luat Campionatul României cu Rapid si 24 de ani am fost acolo antrenor principal. Am antrenat Stiinta Petrosani si am fost jucãtor aici. De aici am pornit cu grãdinita si pânã la Institutul de Mine, pe care l-am absolvit si acum mi-au fãcut toti o surprizã, neasteptatã, cã mi-au recunoscut niste merite si mi-au acordat acest titlu. Sunt emotionat si nu o sã uit serile din Franta sau Danemarca, acolo unde s-a cântat Imnul României, pentru Rapid si am aceleasi emotii si acum”, a spus Vasile Mãrgulescu, ca o concluzie a ceea ce a însemnat acest sport la Petrosani.
Diana Mitrache