Conducerea Universităţii din Petroşani consideră că Valea Jiului poate deveni un tot unitar, însă, acest lucru s-ar putea realiza mult mai uşor sub forma unei Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară.
Sunt exemple de bune practici în acest sens chiar în Valea Jiului, iar astfel, niciun primar şi niciun viceprimar nu şi-ar pierde funcţia, iar preşedinţia ADI-ului va fi preluată rând pe rând de reprezentanţii celor şase localităţi.
”Este o problemă care nu se poate finaliza repede dar avem deja experienţa Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară şi probabil că această propunere a plecat de la această experienţă. Există foarte multe asemănări între oraşele şi municipiile din Valea Jiului, cu preocupări comune, cu activitate industrial comună cu proiecte care ar trebui să vizeze un tot unitar. Un exemplu este ApaServ Valea Jiului care a atras fonduri europene pentru extinderea şi modernizarea reţelei de apă şi canalizare. Mai există proiectul GreeLine care este sprijinit şi de Consiliul Judeţean Hunedoara, pentru un transport ecologic de la Lonea, la Uricani. Trebuie gândită foarte bine această idee de a ne uni într-o singură entitate. Eu cred că această decizie trebuie bine argumentată, bine gândită. La această decizie trebuie să se pună la masă toţi primarii din Valea Jiului, alături de factorii de decizie de la nivelul judeţului. Poate ca o asemenea conurbaţie să fie în subordinea direct a Guvernului”, a declarat Prof Univ Dr Ing Radu Sorin Mihai rectorul Universităţii din Petroşani.
Universitatea din Petroşani poate fi un factor important în această construcţie. Viziune există, însă sunt o serie de factori ce trebuie îndepliniţi.
”Universitatea din Petroşani a fost întotdeauna un coagulator al Văii Jiului şi pentru a nu se considera că anumite acţiuni care vizează Valea Jiului le-am ţinut la universitate, noi fiind neutrii din punct de vedere politic şi ştiinţific. Noi putem gândi şi adună idei pentru Valea Jiului, dar idei mari care să cuprindă nu numai Valea Jiului, ci întreg judeţul Hunedoara”, a mai spus sursa citată.
De altfel, şi Comisia Europeană vede Valea Jiului ca un tot unitar. Sunt alocate fonduri importante de bani pentru investiţiile teritoriale integrate. Au existat şi dezbateri în acest sens, iar edilii nu s-au putut pune de acord pe marginea proiectelor care ar putea fi finanţate. S-au cerut bani pentru realizarea unui aeroport sau pentru anveloparea blocurilor, însă aceste proiecte nu sunt eligibile spre a fi finanţate din fonduri europene, tocmai pentru că nu au o viziune integrată.
Cosmin BACIU