U n ghid cu norme minime de protecție la incendii în sălile cu aparatură conectată la oxigen a fost elaborat de cercetătorii de la INCD INSEMEX Petroșani, care se ocupă de mediile explozive. Sunt norme, spun specialiștii, cu care medicii din secțiile de terapie intensivă sau cele cu pacienți care au nevoie de tuburi de oxigen, care trebuie respectate și adaptate ca atare.

Ghidul elaborat de specialiștii de la Petroșani a ajuns în toate județele și inspectorii de muncă spun că au în vedere aceste aspecte, pentru că pandemia de COVID-19 e departe de a se fi terminat.
„Este un domeniu destul de sensibil, pentru că, într-un fel gândim noi, inginerii și altfel medicii. Ei au o viziune de ansamblu a ceea ce înseamnă intervenția pe oameni și în sprijinul lor și nu aspectele tehnice. Și atunci e foarte greu să sensibilizezi un medic, căruia să îi spui că trebuie să aibă un instrument de determinare al oxigenului. Estre mai greu, dar va trebui bneapărat să ne obișnuim și cu aceste practici, pentru că am convingerea că vom mai întâlni situații de COVID și e evident că va trebui să mai respectăm
niște reguli”, a spus Nicolae Voinoiu, directorul Inspecției Muncii România.
Este nevoie ca în secțiile de terapie intensivă, toți oamenii să știe că acum sunt instalații ce amplifică fluxul de oxigen și că se impun noi măsuri de protecție. Toate au rezultat, după ce INCD INSEMEX a expertizat incendiile soldate cu pierderi de vieți omenești.
„Este, practic, un ghid de bune practici, nu o reglementare printr-o hotărâre de Guvern sau vreun act normativ. Dar această reglementare a ajuns și la inspectorii de obiective din teritoriu și, bineînțeles, au început să verifice dacă aceste reglementări, orientări sunt duse la îndeplinire de către cadrele medicale”, a mai adăugat Nicolae Voinoiu, directorul Inspecției Muncii România.
Sunt nu mai puțin de 3 evenimente tragice doar în anul trecut, care au avut loc pe secțiile de terapie intensivă, iar toate s-au produs din cauza concentrației mari de oxigen, dar și a condițiilor din spitalele noastre Șapte oameni au murit în secția de terapie intensivă a spitalului din Constanța, 12 victime au fost și la Piatra Neamț, iar la Spitalul Matei Balș au fost 16 victime.
Diana Mitrache