U n soft perfect adaptat intervențiilor din teren ale salvatorilor minieri și de suprafață înlocuiește oarecum o parte din antrenamentele salvatorilor care se instruiesc la INCD INSEMEX Petroșani.

Asta nu înseamnă că exercițiile fizice sunt lăsate deoparte, dar softul vine să completeze mult cunoștințele în domeniu ale celor ce se confruntă cu astfel de situații în realitate.
Așa cum era de așrteptat, realitatea virtuală a ajuns până în fundul pământului, acolo unde se antrenează de fapt salvatorii. Un soft special dedicat lor, înlocuiește poligonul și le posibilitatea celor care se instruiesc la INCD INSEMEX să ia contact cu cele mai dificile situații și să acționeze ca atare. Este o reușită despre care specialiștii de aici ne-au vorbit și nouă.
„Am implementat, la nivelul realității virtuale, două scenarii de antrenament. Unul constă în verificarea și montarea aparatului de protecție a respirației pe bază de aer comprimat, aparat care intră în dotarea tutor stațiilor de salvare din România subteranăî sau de suprafață. Al doilea scenariu este cel de parcurgere al poligonului cu spații închise, poligon care este în doatrea noastră și unde noi facem pregătirea practică cu seriile pe care le instruim ”, a spus drd Cristian Nicolescu, șef Laboratorul Riscuri Salvare.

Mai mult, acest aparat ce duce salvatorii în lumea virtuală îi și inițiază în lumea aceasta a sceariilor gândite pe calculator, dar care oricând pot să se producă în realitate.
„Salvatorul învață să se deplaseze în plan orizontal, vertical, să urce o scară și să îl mute. (…) Ne ajută foarte mult, că, odată dezvoltând infrastructura, putem realiza cercetări și, ulterior, să întocmim și să implementăm proceduri de antrenament prin care să existe o selecție a echipelor de salvare care intervin în situații dificile”, a mai spus Cristian Nicolescu.
Aparatura virtuală este un soft ce poate fi deplasat la sediul firmelor unde sunt antrenați specialiștii în salvare și asta nu mai presupune deplasarea unei întregi echipe la Petroșani, dar îi ajută pe cei ce vor ajunge să salveze oameni, să știe cu ce se vor
confrunta atunci.
Tot softul a fost achiziținat la finele anului trecut și a costat 350.000 de lei. Are 4 echipamente complete, ceea ce presupune antrenarea concomitentă a 4 salvatori. Asta, în condițiile în care, în situații de criză, intră 3 oameni.
Diana Mitrache